Premium

Vermoorde Purmerendse joden krijgen gedenksteen

Vermoorde Purmerendse joden krijgen gedenksteen
Voetbalclub Purmerstein ’29/’30: Links bestuurslid Isaak Zwart.
© Foto archief Klaas Kwadijk
Purmerend

Purmerend krijgt op donderdag 3 oktober vier herdenkingsstenen in de stoep voor Thorbeckekade 12. Hierop staan de namen van de vermoorde joodse Isaak, Jeanette en Juda Zwart en Abraham Cortissos.

Het is aan de geschiedvorsers Klaas Kwadijk uit Purmerend en Yvette van Aurich uit Volendam te danken dat de vier in de vergetelheid geraakte Purmerenders weer een gezicht krijgen. Ze hebben de Duitse kunstenaar Gunter Demnig gevraagd de stenen van zijn project Stolpersteine te plaatsen. Hij doet dat op 3 oktober om 9 uur. Iedereen is welkom. Demnig heeft in Europa tienduizenden van deze stenen geplaatst, opdat de namen van de door de Nazi’s vermoorde slachtoffers blijven voortleven.

Vader Isaak, moeder Jeanette, zoon Juda en oom Abraham woonden op Thorbeckekade 12 totdat zij voorjaar 1942 gedwongen werden te verhuizen.

Na de plaatsing van de stenen wordt het Joodse gebed Kaddisj uitgesproken en draagt een aantal leerlingen van het voortgezet onderwijs in Purmerend bij aan de korte plechtigheid voor de woning.

In 2015 werd na onderzoek van Kwadijk de eerste Stolperstein in Purmerend geplaatst op Wolthuissingel 1 voor Jeanette Heigmans.

Lees ook: Vermoorde Jacob Zwart was verenigingsman

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen