Premium

Linkse en progressieve partijen in Noord-Holland Noord pleiten voor langdurige contractrelaties in specialistische jeugdzorg

Linkse en progressieve partijen in Noord-Holland Noord pleiten voor langdurige contractrelaties in specialistische jeugdzorg
In de gesloten jeugdzorg moeten langduriger contracten worden gesloten, vinden GroenLinks, PvdA, SP en progressieven in Noord-Holland Noord.
© Foto ANP
Heerhugowaard

De 18 gemeenten in Noord-Holland Noord moeten bij eventuele toekomstige aanbestedingen op het gebied van specialistische (gesloten) jeugdzorg kiezen voor langdurige contracten.

Bovendien moeten de gemeenteraden nauwer bij zulke processen worden betrokken en moet niet voorbij worden gegaan aan het onderwijs, betrokken zorgaanbieders en andere ketenpartners.

Discussiestuk

Dat pleidooi hebben GroenLinks en PvdA in Heerhugowaard gisteravond gehouden tijdens de commissie mens en samenleving.

Via een discussiestuk over de zogeheten JeugdzorgPlus stelden zij (mede namens SP en andere linkse en progressieve partijen uit de 18 gemeenten) aan de kaak dat de recente aanbesteding aan Horizon in Bakkum ten koste van Parlan/Transferium in Heerhugowaard niet de schoonheidsprijs verdient.

Aanloopproblemen

Die overgang leidde onder meer tot aanloopproblemen op het gebied van tijdige huisvesting, behandeling, scholing en werving van personeel.

Bovendien dreigde het netwerk van partijen dat nauw betrokken is bij de gesloten jeugdzorg voor minderjarigen met ernstige gedrags- en ontwikkelingsmoeilijkheden af te brokkelen.

Risico’s

Om die risico’s voortaan te mijden, moeten gemeenten in de ogen van de linkse en progressieve politici juist langdurige relaties aangaan met contractpartners die aantoonbaar kwaliteit leveren.

Of dat via aanbesteding, een subsidierelatie of gemeenschappelijke regeling voor alle gemeenten moet, daarover valt te twisten.

GroenLinks, PvdA, SP en progressieven willen sowieso dat het belang van kwetsbare kinderen voorop komt te staan. En discussies over geld, randvoorwaarden en inkoopprocedures nooit ten koste van deze groep mag gaan.

Noodgreep

Wisseling van zorgaanbieder op dit gebied noemen zij zelfs een noodgreep en onwenselijke gang van zaken, die liefst zo veel mogelijk moet worden voorkomen.

De initiatiefnemers voor het debat kregen steun van Jan Zijp, bestuursvoorzitter van onderwijsorganisatie Ronduit, actief in het speciaal onderwijs.

Zonnepanelen

,,Gemeenten zien aanbesteding van de specialistische jeugdzorg te veel als een technische actie, alsof je de inkoop van schoonmakers of aankoop van zonnepanelen regelt’’, zegt hij.

,,Het risico dat je daardoor een zorgvuldig opgebouwd netwerk met veel kennis en kunde afbreekt, is dan heel groot. De kans bestaat dan dat het anders fout gaat met kwetsbare kinderen, die onder meer suïcidale neigingen hebben en kampen met verslavingen.’’

Transferium

Zijp verzocht de gemeente Heerhugowaard bovendien of Ronduit betrokken kan worden bij het onderwijs voor Parlan/Transferium voor ’open’ groepen. ,,Dat moet geregeld worden, de komst van deze jongeren staat voor de deur.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen