Premium

Nieuwe coach Stefan Toepoel (ex-Akrides) gaat ’small ball’ spelen met basketballers van Racing Beverwijk

Nieuwe coach Stefan Toepoel (ex-Akrides) gaat ’small ball’ spelen met basketballers van Racing Beverwijk
Stefan Toepoel (m), de nieuwe coach van Racing Beverwijk, in actie tijdens de training.
© Foto Ron Pichel
Beverwijk

Toen Stefan Toepoel zelf nog basketbalde op landelijke niveau, probeerde hij al mee te denken over de tactiek van het team. Nu is de 29-jarige Haarlemmer verantwoordelijk voor het veldspel. De oud-speler van Akrides is voor komend seizoen de nieuwe coach van Racing Beverwijk, dat in de eerste divisie weer mee hoopt te doen om de prijzen.

De eerste wedstrijd is komende zaterdag meteen thuis tegen Akrides, een beladen duel?

„Ja, ik ben als speler ook een keer een seizoen overgestapt van IJmuiden naar Beverwijk en toen heb ik dat wel gehoord tijdens de onderlinge wedstrijden. Ze hadden zelfs spandoeken gemaakt, zoiets kan ik dit weekend ook verwachten.”

Je bent nog geen 30, waarom dan al naast het veld staan, in plaats van rond de basket?

„In het seizoen dat ik bij Racing gespeeld heb, was ik al bezig met het coachen van de jonge spelers. Waarschijnlijk hebben ze dat in Beverwijk onthouden en hebben ze me gevraagd de opvolger te worden van Luigi Sintiago. Ik kijk veel basketbal en ben erg geïnteresseerd in de verschillende tactieken. Die wil ik graag in de praktijk brengen. Bovendien word ik binnenkort 30. Om toch op landelijk niveau actief te kunnen blijven, moest ik wel de overstap maken naar de bank. Overigens blijf ik zelf ook basketballen, maar dan bij Beverwijk in het tweede.”

Wat is je tactisch plan met Racing Beverwijk?

„Voor komend seizoen heeft Racing het roer een beetje omgegooid. Jonge spelers uit de eigen jeugd moeten een kans krijgen. We hebben echter weinig lengte in de ploeg, daarom wil ik graag ’small ball’ gaan spelen met het team. Dat is een veel dynamischer opstelling, met in plaats van een center die alleen in de bucket staat, een center die veel beweegt en ook van buiten kan schieten. In de NBA wordt deze tactiek ook gebruikt door verschillende topteams. Als je meer mensen hebt die driepunters kunnen maken, dan zijn er minder spelers onder de basket, waardoor je meer ruimte op het veld hebt om snelle acties te maken.”

Na de degradatie vorig seizoen van het hoogste amateurniveau, moet Racing nu weer bovenin mee kunnen draaien in de eerste divisie.

„Dat is wel de bedoeling, we gaan voor een plek in het linkerrijtje. We willen komend seizoen gebruiken om de jeugd op te leiden, daarom hebben we een grote selectie met veel bankspelers. Die jongens vind ik ook belangrijk, daarom zal ik ze zoveel mogelijk proberen te betrekken bij het team. Van de kern met ervaren basketballers zijn in ieder geval Lennert Beentjes, Dennis Roos en Guido de Kwaadsteniet gebleven. Met die basis moeten we leuke dingen kunnen doen dit seizoen.”

Selectie Racing Beverwijk seizoen 2019/2020: Lennart Meijland, Dennis Roos, Eddy Idrizovic, Stan Rood, Tom Bergenhenegouwen, Scott Kraaijenbosch, Roberto Beentjes, Guido de Kwaadsteniet, Luuk de Goede, Pim Beentjes, Ide Abma, Bram Spoor, Mathijs Koper, Sven Wortel, Wouter Anema.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen