Premium

Ze kruipt vlieringen op, duikt in kruipruimtes, boort gaten in muren, checkt cv-ketels en ramen. Jos Jonker uit Warmenhuizen is een vrouw in een mannenwereld

Ze kruipt vlieringen op, duikt in kruipruimtes, boort gaten in muren, checkt cv-ketels en ramen. Jos Jonker uit Warmenhuizen is een vrouw in een mannenwereld
Jos Jonker aan het werk met haar endoscoop.
© Foto Nick Maarsen

Want zeg nou zelf. Het zijn toch ook meestal mannen die kennis hebben op isolatiegebied, warmteterugwinning, koeling en verlichting?

„Ja”, beaamt ze lachend achter een bak koffie aan tafel in haar woonkamer in Warmenhuizen. „Klanten verwachten een man aan huis en daar sta ik dan in mijn werkkloffie.” Helemaal raar is die verbazing nou ook weer niet, want de directeur van energieadviesbedrijf Green Steps heet Jos. Jos Jonker, die enkele jaren geleden een switch in haar carrière maakte, heeft geen enkele moeite met de verbazing van haar klanten. Energie besparen en het verduurzamen van panden is een nogal technisch verhaal en daar lijken vooral mannen goed in te zijn, weet ze ook. „Toevallig heb ik een zeer technische kant en duurzaam zit in mijn genen. Dat heb ik van mijn vader.”

Huisschilder

Jos groeit als enige meisje in een gezin met drie broers op. Dat verklaart waarom Jos zich zo makkelijk beweegt in een mannenwereld. Als klein meisje wilde ze geen juf of verpleegster worden, maar huisschilder. „Dat wis ik al vanaf mijn vierde jaar. Ik had een oom met een schildersbedrijf, daar had ik al heel jong bewondering voor. En ik was gek op kleuren, dus voor mij stond vanaf het begin vast dat ik later schilder zou worden.”

Jos gaat eerst naar de havo. „Dat heb ik drie jaar volgehouden. Ik vond al die theorie verschrikkelijk. Doe mij de praktijk maar!” Ze wil naar de schildersopleiding in Utrecht, maar is met haar vijftien jaar nog te jong. Dan maar een tussenjaar op de lts in Den Helder. „Als enige meisje in een klas vol jongens. Ik was enorm verlegen en vond dat eerst lastig, maar ik voelde mij wel snel op mijn gemakt, omdat de lessen mij zo boeiden.”

Op haar zestiende jaar kan ze wel naar de schildersopleiding in Utrecht. „Daar moest ik wel op kamers gaan wonen, want met openbaar vervoer vanuit Warmenhuizen was voor mij niet te doen. Ja, ik was best jong en voelde mij soms ook wel eenzaam.” Maar ook deze hobbels neemt het verlegen meisje uit Warmenhuizen, omdat ze de opleiding zo geweldig vindt. „Vier prachtige jaren. Ik zat daar echt op mijn plek.”

Ze is de weekeinden en vakanties gewoon thuis bij haar vader, moeder en drie broers. Op de kermis van Schoorl ontmoet ze dorpsgenoot Jack, ze krijgen verkering en op haar 21ste gaat ze met hem samenwonen. De opleiding rondt ze met goed gevolg af. „Ik was nu huisschilder, maar wilde liever geen eigen bedrijf beginnen. Na een paar stage-adressen vroeg ik mij al snel af of ik überhaupt wel schilder wilde zijn.”

Maar er vloeit verf door haar aderen, dus solliciteert bij verfgroothandel Sikkens. „Ik vind alle werkzaamheden binnen het schildersvakgebied leuk.”

Ze werkt er 27 jaar wanneer ze bij een reorganisatie in 2014 haar baan verliest. „Hoewel ik steeds meer interesse kreeg in verduurzamen en met de gedachte speelde om daar werk in te zoeken, was ontslag best een grote schok voor mij. Achteraf denk ik dat het goed is geweest, want nu werd ik min of meer gedwongen mijn hart te volgen.”

Milieubewust

Net zo goed als ze als klein meisje weet dat ze schilder wil worden, is ze zich er ook al op zeer jonge leeftijd bewust van dat je goed met het milieu moet omgaan. „De kraan niet laten lopen, deur achter je kont dicht doen, lichten uit: die kleine dingen waren voor mij vanzelfsprekend. Ik raapte papiertjes van de grond en was met plantjes bezig in mijn moestuin. Het milieu zit gewoon in mijn genen.”

Wanneer zij en haar man in 2001 hun huis laten bouwen, kiezen ze al voor de hoogste isolatiewaarde van bouwmaterialen in een tijd dat anderen daar nog helemaal niet zo mee bezig zijn. Jos wil ook per se een zonneboiler. „De installateur waarschuwde dat dat niet rendabel zou zijn. Nou, ik vond van wel.”

Energie is helemaal haar ding, ze krijgt energie van energie. Na haar ontslag in 2014 begint ze een eigen energieadviesbedrijf in een tijd dat steeds meer mensen zich bewust worden van klimaatverandering, CO2 uitstoot en energiebesparende maatregelen. Ondanks dat bewustzijn is het in het begin niet makkelijk voor Jos om klanten te vinden. „Deelde ik flyers uit in een straat en belde ik een paar dagen later aan of ze de flyer hadden gelezen en of ze advies voor energiebesparende maatregelen voor hun huis konden gebruiken. Dat leverde zowat geen klanten op, dus dat werkte niet.”

Ze is dan ook blij wanneer een landelijk energiebesparingsbedrijf haar als zzp-er wil inschakelen bij het inspecteren van isolerende maatregelen en zonnepanelen. „Daardoor had en heb ik nog steeds een basis. Ik heb er heel veel van geleerd en langzamerhand kreeg ik ook meer eigen klantjes.”

Verduurzamen

Inmiddels heeft Jos haar bedrijf stevig op de rails en geniet van haar werk. Ze beoordeelt het energieverbruik in een huis of bedrijf, waarbij ze gebruik maakt van een infrarood warmtescan. „Daarmee kan ik onder meer warmtelekken van een woning in kaart brengen.” Aan het einde van een quickscan weet ze welke energiebesparende maatregelen er nodig zijn.

„Ik vind het belangrijk om met verduurzamen bezig te zijn. Elke kuub gas die ik help besparen is er een. Elk steentje dat ik kan bijdragen om voor het milieu te zorgen is er ook een. Ik maak mij ernstig zorgen om de klimaatverandering. Wanneer we nu allemaal goed voor onze eigen vierkante meter zorgen, doen we tenminste iets. Ook al maak je maar kleine stapjes, je bent tenminste in beweging.”

Tips om te besparen

Wie energie wil besparen moet volgens Jos Jonker beginnen met zijn of haar huis te isoleren. Wie nog duurzamer bezig wil zijn, zoekt de energieleverancier zorgvuldig uit. „Eentje die lokaal duurzame energie opwekt. Geen bedrijf dat ergens in Zweden groene certificaten koopt.”

Isoleren kan in kleine stapjes. „Maar het beste is om eerst je spouw te isoleren, dan heb je het snelst geld terugverdiend. Daarna het dak en dan de vloer isoleren. Ik kan die isolatie laten uitvoeren. En wie van het gas af wil, die kan ik ook begeleiden.”

Voor wie nog niet voor het grote werk gaat: „Ga op kierenjacht. Je kunt je huis nog zo warm stoken, maar als die warmte weer door de kieren naar buiten vliegt, schiet je er weinig mee op.”

Kieren komen volgens Jos vooral voor rond kozijnen, bij draairamen en voordeuren. Die dicht je heel eenvoudig met tochtstrips. Nog een tip: ,,Plak folie aan de achterkant van je radiatoren, helpt echt.”

meer info: www.green-steps.nl

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen