Premium

KYZR, het muziekproject van de Alkmaarse broers Marcel en Stefan opgepikt in New York

KYZR, het muziekproject van de Alkmaarse broers Marcel en Stefan opgepikt in New York
De broers Stefan (links) en Marcel Keyser, oftewel KYZR.
© Foto Erna Faust

Een muziekproject van twee Alkmaarse broers dat vruchtbare aarde vond in New York. Het is het verhaal KYZR, ofwel de muzikanten/producers Marcel en Stefan Keyser.

Volgende week presenteren ze hun project The 7 Adventure in het Filmhuis Alkmaar. Het bestaat uit zeven liedjes met evenzoveel korte videoclips – animaties die samen een oogstrelende film van bijna tien minuten vormen.

De liedjes en clips stuurden ze de afgelopen jaren al de wereld in via sociale media. Lekker dansbare electropop is het, een beetje Daft Punk, hints van Michael Jackson en Prince. Dat ze goed bezig waren, merkten ze aanvankelijk aan het stijgend aantal streams, vooral in de VS, Canada en Brazilië.

Maar definitieve bevestiging kregen ze toen dit jaar een maatschappij uit New York zich meldde, DeWolfe. Dat bedrijf bemiddelt in muziek voor games, tv-series en advertenties. Men bleek de muziek van KYZR geschikt te vinden voor de Amerikaanse markt. Nu zitten vijf van de liedjes in de bibliotheek van DeWolfe, terwijl ze ook op het label 1Stoprecords zijn uitgebracht.

Dollars

En, stromen de dollars binnen? Nog niet, zegt Marcel. „Het is wachten tot iemand je muziek wil gebruiken. Dat kan even duren, maar als het gebeurt kan het hard gaan.”

De broers maken al samen muziek sinds hun jongensjaren in De Hoef. Stefan was de gitarist, Marcel de drummer – hij speelde in de jaren negentig bij de succesvolle band 20 Brothers. Inmiddels zien ze zichzelf als multi-instrumentalisten. Stefan: „Het is leuk om het met je broer te doen, we hoeven elkaar niks uit te leggen, het gaat vanzelf.”

KYZR, het muziekproject van de Alkmaarse broers Marcel en Stefan opgepikt in New York
De animatieversie van het duo KYZR.

Een jaar of vier geleden gingen ze liedjes schrijven als KYZR en tot hun eigen verrassing mondde dat niet uit in rockmuziek, maar in funky popmuziek met elektronisch klinkende beats en een moderne sound. „Het voelde als een goede richting”, zegt Stefan. Marcel: „Natuurlijk hebben we wat met funk, met Stevie Wonder en Prince. We konden er veel van onszelf in kwijt.”

Zanger

Zingen lieten ze aan anderen over. Nigel Brown (uit ’The Lion King’) zong het eerste nummer in, zanger/gitarist Joep Berkenbosch het tweede. De derde zanger, Erik Frisberg uit Stockholm, zagen ze in The Voice. De broers appten elkaar direct. ’Dat is een goeie, hopelijk knikkeren ze hem eruit’. Zo geschiedde en ze lijfden Erik meteen in. Het klikte zo goed dat hij verder alle liedjes inzong.

De muziek lieten ze mixen in Florida, door Blake Eiseman, die werkte voor Janet Jackson, Usher en Justin Bieber. Stefan: „Zelf hadden we maanden aan het eerste nummer gesleuteld. Toen we het resultaat naast een nummer van Justin Timberlake legden bleek onze mix toch minder. We zijn op zoek gegaan naar een goede Amerikaanse mixer en kwamen uit bij Blake. Dat kost geld, maar we stonden versteld van het resultaat. Blake heeft zoveel ervaring en zulke goede oren.”

Zo zit er ook een verhaal aan de fraaie animatiefilmpjes bij de liedjes. Ze lieten Egon de Regt er eentje maken bij de eerste single, een minuutje om de aandacht te trekken op sociale media. Dat clipje bleek het begin van een verhaal dat bij de volgende liedjes kon worden vervolgd. Zo ontstonden zeven clipjes van ruim een minuut die nu aaneengeregen zijn tot een korte animatiefilm over een jongen en meisje die elkaar ontmoeten in een futuristische wereld in zwart, wit en blauw.

KYZR, het muziekproject van de Alkmaarse broers Marcel en Stefan opgepikt in New York
Poster van The 7 Adventure.

Onbevangen

De weg ligt nu open naar nieuwe muziek, met de mogelijkheid dat die verzilverd wordt in Amerika. Maar kun je nog wel onbevangen muziek maken in de wetenschap dat het daar in de smaak moet vallen? Marcel: „Vroeger zou ik daar misschien last van gehad hebben, maar we doen wat we zelf willen. We beginnen aan een volgend album en dat is als een leeg vel papier, alles kan. Bovendien krijgen we alle vrijheid. Dat contract hangt niet als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Het zorgt alleen voor nieuwe avonturen. Net als het hele project trouwens. We hebben er nieuwe vrienden mee gemaakt, zijn al eens naar Stockholm gereden. Het zal niet lang duren of we gaan naar New York.”

KYZR: The 7 Adventure. De animaties zijn te zien op kyzrmusic.com. De presentatie op dinsdag 24 september in het Filmhuis is uitverkocht. Er is een reservelijst.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen