Premium

Politiek Heerhugowaard en Langedijk woedend over ’annexatiedrift’ Alkmaar

Politiek Heerhugowaard en Langedijk woedend over ’annexatiedrift’ Alkmaar
Terwijl de politiek bakkeleit, wapperen er Alkmaarse vlaggen in Sint Pancras.
© Foto Erna Faust
Langedijk/Heerhugowaard

’Woedende reacties uit de altijd zo gelijkmatige gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard.

Een groot-Alkmaarse toon die we een tijdje niet meer hadden gehoord.’ Fractievoorzitter Rob Wagenaar van de Langedijker VVD windt er geen doekjes om: ,,Voorheen wilden ze nog geen schoen in de Langerdijker klei zetten.”

‘Waar bemoeit Alkmaar zich mee’, zo is de boodschap. ‘Onbehoorlijk’, ‘aanmatigend’, ‘annexatiepolitiek’. De krachttermen zijn niet van de lucht. Anders zo bedachtzame politici reageren als door een wesp gestoken op de aankondiging van Alkmaar dat het een grenscorrectie wil. Koedijk en Sint Pancras zouden in hun geheel bij Alkmaar gevoegd moeten worden. Daarna zou de rest van Langedijk met Heerhugowaard kunnen fuseren.

Het idee van Alkmaar is ingegeven door het protest van Koedijkers en Pancrassers die niet meewillen in de fusie. In de Alkmaarse raad klinkt de boodschap dat politici moeten luisteren naar de wens van het volk en dat Heerhugowaard en Langedijk het niet kunnen maken om het verzet uit de dorpen terzijde te schuiven, wat de twee wel aangekondigd hebben te gaan doen.

Het idee van Alkmaar om Sint Pancras en Koedijk in hun geheel in te lijven omdat de dorpsbewoners dat willen, is bijzonder slecht gevallen in Heerhugowaard en Langedijk. ,,Pure stemmingmakerij”, zegt Falco Hoekstra, fractievoorzitter van de Heerhugowaardse VVD. ,,Ze zijn gewoon uit op de grond, omdat ze de grootste willen blijven.”

,,Waarschijnlijk kijkt Alkmaar likkebaardend naar de bouwkansen ten noorden van Vroonermeer Noord en aan de noordkant van de Twuyverweg”, aldus Wagenaar.

Zijn D66-collega Michael Feelders beticht Alkmaar van ’bestuurlijke onbehoorlijkheid’. De ,,gemeenteraad van Alkmaar zit niet in de positie om iets te besluiten over deze fusie”, zo zegt hij op Twitter. ,,Een bescheiden opstelling zou Alkmaar sieren.”

Regio

Wagenaar meent dat Alkmaar ’de regionale verhoudingen en onderlinge belangen ernstig in gevaar brengt’. En ook Hoekstra haalt uit op dat punt. ,,Als Alkmaar zich de laatste twintig jaar constructief had opgesteld in de regio, dan hadden we nu misschien wel met drie gemeenten om tafel gezeten. Alkmaar kijkt altijd alleen maar naar zichzelf. Als het goed is voor Alkmaar dan is het goed voor de regio, zo denken ze daar. Maar het is precies andersom.”

Wagenaar: ,,Alkmaar gedraagt zich als een hele nare buurman die zijn eigen belangen belangrijker vindt dan het algemeen belang dat alle inwoners van de Langedijk en de regio aangaat. Vanaf de ruilverkaveling in de jaren ’70 heeft Alkmaar een annexatiepolitiek gevoerd. Het grootheidsdenken is kennelijk nog steeds aanwezig.”

,,Het college en een aantal raadsleden in Alkmaar beïnvloeden rechtstreeks de politiek in een andere gemeente op een wijze die ondermijnend is, aldus de Langedijker VVD’er. Zij gaan niet over de Langedijk.”

Hoekstra vindt dat Heerhugowaard en Langedijk juist lef tonen door het verzet in Sint Pancras en Koedijk niet ’zo maar even weg te moffelen’. Volgens hem is de financiële nood in Langedijk zo groot dat die gemeente de tijd niet heeft om eerst nog weer een lange miljoenen kostende grenscorrectie door te moeten. ,,Gaat Alkmaar die grenscorrectie betalen dan”?

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen