Toon staat weer op zijn ’stempelpost’ bij kunstijsbaan De Westfries in Hoorn

Toon staat weer op zijn ’stempelpost’ bij kunstijsbaan De Westfries in Hoorn
Toon Steltenpool op het middenterrein van kunstijsbaan De Westfries. ,,De baan is goed bereikbaar vanuit Purmerend en Den Oever.’’
© Foto Jaap van der Pijll
Hoorn

Dat schaatsers voortaan gratis mogen parkeren, is een opsteker voor kunstijsbaan De Westfries. „Daarmee zijn we van een hoop geouwehoer verlost”, zegt Toon Steltenpool.

Hij is de grondlegger van de Hoornse ijsbaan die zich opmaakt voor het veertiende schaatsseizoen. Steltenpool: „Dat betaald parkeren, gaf een hoop gedonder met telkens muntjes halen bij de kassa en weer teruglopen. Nu zet je gewoon je auto neer en klaar ben je. Iedereen wordt er beter van.”

Steltenpool is blij dat de gemeente Hoorn het omstreden parkeerbeleid bij De Westfries onlangs drastisch heeft versoepeld. Dat geven de onlangs geplaatste (kanariegele) borden ook duidelijk aan. Daarop staat: ’Eerste vier uur gratis parkeren na aanmelding parkeerautomaat of belparkeren’. Volgens Steltenpool profiteert De Westfries optimaal van de nieuwe regels. „Daarbij komt ook nog eens de gunstige ligging nabij de A7. Of je nou van Purmerend komt, of Den Oever. Nergens kom je stoplichten tegen.”

Obligatiehouders

Steltenpool (83) doet zijn uitspraken aan de vooravond van de opening van de ijsbaan, zaterdag 28 september. Traditiegetrouw mogen de obligatiehouders de vrijdagavond ervoor als eerste de baan op. Dat exclusieve recht komt hen toe, zegt Steltenpool. „Zij waren het die erin geloofden en vanaf het begin draagvlak creëerden. Toen kon de politiek niet meer om ons heen. Mede dankzij de obligatiehouders is deze ijsbaan zo snel tot stand gekomen.” Nog elk jaar accentueert Steltenpool dat op geheel eigen wijze. Dus staat hij ook nu weer die eerste vrijdagavond traditiegetrouw bij de entree om eenieder persoonlijk te verwelkomen. Als een ’stempelpost’ installeert Steltenpool zich bij de baan. Om de geprivilegieerde schaatsers persoonlijk te begroeten en ze na afloop te bedanken. Zo gaat het al dertien jaar dus. Maar voor het eerst ontbreekt er dit jaar iemand aan zijn zijde. Dat is bestuurslid Jaap van Diepen die zijn taak heeft neergelegd. Zijn plaats wordt ingenomen door Tjasso Druijf, die voorheen bestuurlijk actief was voor de Schaatstrainingsgroep (STG) Koggenland. Steltenpool: „Jaap van Diepen was er vanaf de oprichting bij en we zijn hem heel veel dank verschuldigd. Hij was niet alleen mijn rechterhand, maar ook mijn linkerhand. Ik heb altijd prettig met Jaap samengewerkt en prijs hem om zijn correctheid en toewijding.’

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen in volle gang. Het Kluuncafé vult de voorraden aan (koek en zopie), kassapersoneel brengt de administratie op orde en technici zijn druk in de weer met de eerste ijslaagjes. Uit voorzorg heeft de betonlaag van de vierhonderdmeterbaan dit jaar van een speciale behandeling gekregen, legt ijsmeester Arjen Neefjes uit. „We hebben een flinterdun laagje afgefreesd. Dat was noodzakelijk omdat er schilfers loslieten. Nu de baan is afgevlakt, is alles weer zo vlak als een biljartlaken en kan er straks water op.’

Steltenpool heeft er alle vertrouwen in en is nog steeds blij dat de baan niet volledig maar semi-overdekt is. „Schaatsen is van oudsher een echte buitensport. Als je hier schaatst, beleef je die winterse sfeer ook echt. De constructie van deze half open accommodatie geeft je dat ruimtelijke gevoel gevoel nog echt. Ik weet zeker dat zoiets meespeelt om hier te schaatsen. We gaan er weer een mooi seizoen van maken.”

Collectie

Karakteristiek voor De Westfries is de omvangrijke collectie winterattributen die zowel in het Kluuncafé als op het middenterrein staan uitgestald. Talloze (prik)sleeën en authentieke arrensleeën sieren het middenterrein. Originele rijtuigen van soms een eeuw oud. Allemaal verkregen van particulieren die de spullen jarenlang hebben verzameld en de schaatssport een warm hart toedragen. Noemenswaardig is ook de enorme schaatscollectie die wijlen Teun Sluis uit Venhuizen de afgelopen decennia ’bij elkaar struunt heeft’, zoals hij zelf verklaarde in een interview met deze krant. Deze ijzers vertegenwoordigen een periode van meer dan honderd jaar schaatsgeschiedenis, die dankzij diplomatiek optreden van Steltenpool is veiliggesteld. De vitrines etaleren een tijdlijn die begint bij de Friese doorloper ,die via de klassieke ’onderklikkers’ uitmondt in de hypermoderne klapschaats. Diezelfde ijzers weerklinken hier weldra bij de recreanten die reikhalzend uitkijken naar natuurijs. „Want daar moet je altijd op voorbereid zijn”, aldus Steltenpool, die de verzameling ook een klein beetje als eerbeToon beschouwt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen