Premium

Mike Ravelli ontfermt zich over Het Reservaat in het Patronaat: Haarlems clubleven moet weer een feest zijn

Mike Ravelli ontfermt zich over Het Reservaat in het Patronaat: Haarlems clubleven moet weer een feest zijn
Mike Ravelli: ,,Als een dj langere tijd achter elkaar draait, komt het optreden meer tot zijn recht.”
© Archieffoto Tim de Ruig
Haarlem

Een nieuw lichtplan, andere geluidsopstelling, dj’s die langer optreden en meer balans tussen dansen en ontspanning. Met deze formule wil de Haarlemse dj en organisator Mike Ravelli (35) met het house- en technofeest Het Reservaat het Haarlemse clubleven weer doen laten opbloeien. Vrijdag vindt er een vernieuwde editie plaats van het feest.

Ravelli’s voorgangers, Ramon de Munck en Mathijs Weijers, richtten twee jaar geleden Het Reservaat op in het Patronaat om house en techno in de Spaarnestad opnieuw op de kaart te zetten. Veel aanbod binnen dit muzikale genre was er volgens hen niet meer in de stad, terwijl er genoeg liefhebbers zijn. Bij gebrek aan beter trekt deze groep hierdoor bijvoorbeeld naar Amsterdam.

Kriebelen

Het Reservaat sloeg aan, maar zowel De Munck als Weijers lieten een half jaar geleden weten te stoppen vanwege andere prioriteiten. ,,In die periode kriebelde het bij mij juist om in Haarlem weer een evenement te organiseren”, vertelt Ravelli, die ook verbonden is aan het Veerplas Festival en Waus. Hij ziet dan ook zijn kans schoon en neemt tot genoegen van De Munck en Weijers het stokje over.

,,De muziek en de sfeer op het feest spreken mij aan. Toch zag ik aantal zaken die anders kunnen”, vervolgt Ravelli, die Het Reservaat de afgelopen jaren vaak bezocht. Bij de vernieuwde editie wordt de aandacht van bezoekers verlegd van het podium naar de zaal.

,,House en techno kun je niet vergelijken met een concert. Dat laatste komt goed tot zijn recht in een poppodium als het Patronaat, bij house en techno is dat minder het geval. De beleving van deze feesten is anders, daarom moet je ook je geluid en licht hierop aanpassen.”

Samenwerking

Ravelli heeft in samenwerking met het Patronaat een nieuw lichtplan en geluidsopstelling bedacht. Door een tijdelijk verlaagd plafond in de kleine zaal te plaatsen, komt het licht bijvoorbeeld niet alleen vanuit het podium maar schijnt het meer om bezoekers heen. Dit maakt het volgens Ravelli spannender en intiemer.

Door speakers op meerdere plekken in de zaal te zetten, klinkt de muziek bovendien door de gehele ruimte. Volgens Ravelli hoef je hierdoor het volume ook minder hard te zetten, omdat het geluid van meerdere kanten komt. Dat is voor bezoekers een prettigere ervaring, zij worden minder snel moe van het geluid. De ruimte wordt verder anders benut dan de voorgaande edities. Zo worden er banken geplaatst op het balkon, zodat bezoekers naast dansen kunnen ontspannen, kletsen en tot rust komen. De muziek wordt tot slot door maar maximaal twee dj’s verzorgd. ,,Je hebt als dj tijd nodig om je verhaal muzikaal op te bouwen. Als een dj een langere tijd achter elkaar draait, komt het optreden meer tot zijn recht.”

Nieuw clubgevoel

Voor het vernieuwde Reservaat staat Karotte geprogrammeerd met een drie uur durende set. De 50-jarige Duitse dj en producer staat bekend om zijn combinatie van techhouse, trance en acid.

Ravelli hoopt met zijn nieuwe formule nog meer bezoekers te trekken. ,,Ik probeer met een team zo’n zes keer per jaar een nieuw clubgevoel neer te zetten in Haarlem. Niet alleen in het Patronaat, we gaan ook op zoek naar andere locaties. Hopelijk slaat het aan. Niet alleen bij bezoekers, maar werkt het ook ter inspiratie voor andere dj’s en organisaties om feesten te geven.”

Info: Het Reservaat. Vrijdag 20 september 00.00-05.00 uur in het Patronaat in Haarlem. Toegang 14 euro (vvk), 17,50 (deurverkoop)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen