Premium

Zaandammer pleegt tijdens verlof van jeugdinrichting reeks vergrijpen in zijn woonplaats, Den Ilp en Landsmeer

Haarlem

Een 21-jarige man uit Zaandam die in mei niet van verlof terugkeerde naar een gesloten jeugdinrichting en daarbij meerdere strafbare feiten beging in Zaandam, Den Ilp en Landsmeer, stond dinsdag voor de politierechter in Haarlem.

De rechter legde Mario K. voor verduistering, heling, vernieling en gevaarlijk rijgedrag drie maanden jeugddetentie op, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de Zaandammer bijna 1.000 euro schade vergoeden.

Mario K. werd vier jaar geleden als minderjarige veroordeeld tot onder meer jeugd-tbs voor poging tot doodslag. Die gedwongen behandeling is kort geleden weer verlengd. De Zaandammer heeft volgens zijn behandelaars gecompliceerde psychische problemen.

De man krijgt als onderdeel van zijn behandeling geregeld verlof. Op 22 mei keerde hij echter niet terug. In plaats daarvan ging K. naar een autobedrijf in Zaandam voor een proefrit. Hij bracht de auto echter niet terug.

„Ik zat niet goed in mijn vel”, zo zei Mario K. over het waarom van zijn actie. „Het was al gebeurd voordat ik erover had nagedacht.” De Zaandammer gaf toe dat hij geblowd had, maar dat had volgens hem geen invloed gehad. K. verklaarde geen flauw idee te hebben over wat hij met de auto van plan was.

Drie dagen later werd hij in Den Ilp staande gehouden door agenten, omdat de auto als gestolen geregistreerd stond. De Zaandammer ging er echter als een haas vandoor. Er volgde een ware dollemansrit, die door Den Ilp en Landsmeer leidde en waarbij een groepje mensen bij een café net op tijd kon wegspringen voor de razende auto.

Mario K. gaf toe dat hij soms 120 kilometer per uur reed op plekken waar slechts 50 is toegestaan. Hij reed met zijn auto een slagboom van recreatiegebied Het Twiske kapot. In Het Twiske eindigde het avontuur, toen de Zaandammer in een greppel belandde. Het recreatieschap claimde schade.

De officier van justitie verweet K. ernstige feiten. Volgens hem heeft hij geen respect getoond voor andermans eigendommen. De aanklager eiste drie maanden cel en nog eens een maand hechtenis voor zijn rijgedrag. Advocaat Marcel Kikkert vroeg het jeugdstrafrecht toe te passen, omdat zijn cliënt nog steeds behandeld wordt voor de stoornissen die vier jaar geleden zijn gebleken. De rechter volgde dat pleidooi en legde de man jeugddetentie op.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen