Premium

Met een lampje zoeken naar nieuwe bestuursleden Voedselbank Zaanstreek

Met een lampje zoeken naar nieuwe bestuursleden Voedselbank Zaanstreek
Vrijwilligers sorteren levensmiddelen afkomstig uit de najaarsinzameling.
© Archieffoto Pascal Fielmich
Assendelft

Liefhebbers staan niet in de rij om een stoeltje in te nemen in het bestuur van de Voedselbank Zaanstreek. Na het plotselinge vertrek van voorzitter Gré Noom valt straks ook penningmeester Wim Niekus (75) weg. Na dertien jaar vindt ook hij het ’genoeg’. Werk is er echter ook genoeg.

De Voedselbank staat aan de vooravond van een grote omslag in de organisatie. Er wordt al langer nagedacht en gesproken over een nieuwe opzet van de voedselverstrekking aan mensen die in armoede leven. De uitgifte gebeurt nu wekelijks op vrijdag op vijf locaties in de Zaanstreek. Alles draait om die ene dag; verzamelen van voedsel door de week, samenstellen van pakketten op de ochtend in het magazijn in Assendelft en ’s middags uitdelen. Dat proces loopt gesmeerd, maar er zou meer voedsel beschikbaar zijn, wanneer de Voedselbank zoveel vrijwilligers heeft om op meerdere dagen uit te kunnen delen.

„Je praat dan over de transitie van klassiek uitdeelpunt, naar een soort van winkelformule met pakketten op maat. Want niet iedereen is hetzelfde. Dat zouden we kunnen organiseren, maar dat vraagt om meer vrijwilligers dan we nu hebben”, legt secretaris Gisela Hoeve uit. „De nieuwe voorzitter moet binnen het bestuur de leiding nemen in deze omslag. Het lijkt mij dat een nieuwe voorzitter daar een geweldige, interessante uitdaging aan heeft.”

Behalve leiding geven aan het bestuur, is de voorzitter (m/v) bestuurslid in de traditionele zin en gesprekspartner voor relaties en belanghebbenden. „Wij schatten dat er een inzetbaarheid vereist is van gemiddeld tien uren per week. Er heeft zich één kandidaat gemeld en daar praten we binnenkort mee.”

Dat geldt ook voor de functie van penningmeester. Ook hier heeft zich slechts één kandidaat gemeld. Wim Niekus: „Ik had al eerder het stokje willen doorgeven, maar dat kwam niet zo goed uit met de wisseling van de voorzitter, eerder dit voorjaar. We zouden intussen wel op zoek gaan naar een opvolger, maar dat is lastiger gebleken dan gedacht. We hebben een kandidaat en daar zijn we natuurlijk blij mee, maar je wil altijd kunnen kiezen. We gaan binnenkort praten. Tot er een opvolger is gevonden pas ik op de centjes.”

Behalve geld voor de huur van het magazijn, opslag en transport, zijn ook levensmiddelen van essentieel belang. De jaarlijkse voedselinzameling – voorheen de kerstactie - in meerdere supermarkten in de Zaanstreek staat gepland voor 7, 8 en 9 november. Met de levensmiddelen die dan worden geschonken door burgers kan de Voedselbank Zaanstreek een lager versaanbod in de wintermaanden aanvullen uit houdbare voorraad die daarvoor wordt opgebouwd.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen