Premium

Heilig Vuur: Open Huis bij Verhalenhuis Haarlem

Heilig Vuur: Open Huis bij Verhalenhuis Haarlem
Arno van der Vuurst de Vries in het Verhalenhuis.
© Foto Paula Zuidhof

Arno van der Vuurst de Vries is coördinator en programmeur van het Verhalenhuis Haarlem. Dit cultureel initiatief, gebaseerd op levensthema’s, is onderdeel van de Immanuelkerk in Haarlem-Noord. Zondagmiddag houdt het Verhalenhuis Open Huis. „De deur staat open voor iedereen.”

„Het Verhalenhuis begon als een vernieuwingsproject in een steeds leger wordende kerk. Nu we aan ons tweede seizoen beginnen, werken er 25 enthousiaste vrijwilligers en een vrijwilligerscoördinator. Ik ben de enige betaalde kracht. Samen doen we er alles aan om van het Verhalenhuis Haarlem een succes te maken. In ons eerste volledige seizoen ontvingen we al zevenduizend bezoekers. Ongeveer driekwart van hen komt van buiten de bestaande kerkgemeenschap.’’

Letterlijk

,,Het woord verhalen kun je letterlijk nemen, maar ook als uitingen in muziek, theater, films, lezingen, boekpresentaties én kerkdiensten, verbonden met diverse levensthema’s. Een voorbeeld: binnenkort vertonen we de beroemde film ’Intouchables’, een bijzonder verhaal waar heel veel inzit. Het komend seizoen is er ook een speciaal programma, in alle culturele uitingen, met groene inspiratie en spiritualiteit als thema. De naam van deze reeks is ’De Groene Horizon’. De lezingen gaan over Franciscus van Assisi en Albert Schweitzer. Donderdag- en vrijdagavond zijn onze filmavonden. De films vertonen we op een viermeter-scherm. Om het volledige beeld goed te kunnen zien is er een tribune gebouwd. De zaal heeft een goed geoutilleerd podium en 56 comfortabele zitplaatsen.

Inspiratie en verdieping

Voor- en nagesprekken bij de diverse voorstellingen brengen inspiratie en verdieping, maar als mensen liever meteen naar huis gaan, dan kan dat ook. We houden het vrijblijvend en zo laagdrempelig mogelijk. Alle leeftijden komen aan bod, we bieden ook een programmering overdag met voorstellingen in de middag. Tot nu toe was er nauwelijks culturele activiteit in Haarlem-Noord, want alles wat Haarlem verder op het gebied van kunst en cultuur te bieden heeft zit in het centrum. Tot mijn verrassing komen nu ook mensen uit het centrum hier naartoe om een voorstelling te zien. In de grote kerkzaal staan geen houten banken meer, maar zo’n 300 theaterstoelen, die we ook gemakkelijk kunnen weghalen om ruimte te maken voor allerlei soorten verhuur en concerten. Voor wie het Verhalenhuis wil zien en verschillende presentaties wil meemaken, houden we zondag Open Huis. Voor het jeugdtheater (4+) en het slotconcert is het verstandig een gratis reservering te maken.”

Open Huis Verhalenhuis, zo. 22 sept., 12.00-16.00 u., Van Egmondstraat 7, Haarlem-Noord. www.verhalenhuishaarlem.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen