Premium

Bronzen beelden gestolen van Hilversumse beeldhouwer: ’Zit zoveel toewijding in, en dat wordt dan geroofd als een gewoon stuk metaal’

Bronzen beelden gestolen van Hilversumse beeldhouwer: ’Zit zoveel toewijding in, en dat wordt dan geroofd als een gewoon stuk metaal’
Een van de vier gestolen werken.
© foto ad vd boom
Hilversum

Leuk, telefoon van de galerie waar een paar mooie beelden van je staan. Iets verkocht, dacht hij al. Maar nee, iets gestolen. De Hilversumse kunstenaar Ad van den Boom is er mooi klaar mee. Verzekerd is hij niet voor diefstal, en de illusie dat hij zijn vier bronzen beelden ooit nog terugziet heeft hij ook niet.

,,Ja, het is ontzettend balen. Er zijn in totaal meer dan twintig kunstwerken verdwenen bij die galerie. Ik had zes werken staan in die beeldentuin, daar waren er vijf van weg. Eentje hebben ze nog teruggevonden, die lag in een sloot. De rest is weg.” De kunstroof is een primeur voor de Hilversumse beeldhouwer. ,,Nee, dit heb ik gelukkig nooit eerder meegemaakt.”

Het zou nog wat hebben als de kunstwerken gestolen zijn door een - weliswaar criminele - kunstliefhebber, maar die kans acht Ad van den Boom niet zo groot. Hij gaat er vanuit dat zijn kunstwerken worden omgesmolten en voor de metaalprijs worden verkocht. ,,Het zijn bronzen beelden, centimeter of vijftig hoog, per stuk een kilo of twintig, vijfentwintig. De politie denkt ook dat die beelden meteen naar het buitenland gaan, die zie ik nooit meer terug.”

De kunstroof hakt er in bij Van den Boom. Hij is er niet voor verzekerd omdat dat niet te betalen is, maar de emotionele schade is wellicht nog groter. ,,Zo’n beeld, daar zit zo veel energie en toewijding in. En dan wordt dat gestolen en weggedaan alsof het alleen maar een stuk metaal is. Tja.”

Om het verhaal toch een soort positieve wending voor zichzelf te geven heeft hij besloten de beelden - mochten ze toch nog terugkomen - te veilen voor het goede doel. ,,Dat geldt trouwens ook voor de twee beelden die er nog wel zijn. Dan rond ik het voor mezelf toch positief af, doe ik er iets goeds mee.” Hij wil sowieso niet bij de pakken neer gaan zitten. ,,Ik ga gewoon door. Beelden kunnen ze stelen, dromen niet.”

De kunstenaar wil niet zeggen uit welke beeldentuin de werken zijn gestolen. ,,Dat heb ik met die galerie afgesproken dus dan zeg ik dat ook niet. Ze zijn doodsbang dat dat andere dieven aantrekt. Maar het is hier niet in de buurt.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen