Premium

’Ik was klaar met het materialisme in Nederland’, zegt Elisa Wolters. Nu runt de Volendamse een kleinschalig luxe resort in Portugal

’Ik was klaar met het materialisme in Nederland’, zegt Elisa Wolters. Nu runt de Volendamse een kleinschalig luxe resort in Portugal
Elisa Wolters met haar vriend Max: ,,In eerste instantie was het gewoon de bedoeling om hier vakantie te vieren”
© Foto archief Elisa Wolters
Volendam

Elisa Wolters was klaar met het hectische, materialistische leven in Nederland en besloot te vertrekken. Inmiddels vijf jaar verder, bestiert de Volendamse de uiterst succesvolle Glamping Casa Fontelheira, een kleinschalig luxe resort met verwarmd zwembad in Portugal.

„In eerste instantie was het gewoon de bedoeling om er vakantie te vieren”, vertelt Elisa Wolters (49). Ze vertrok vijf jaar geleden naar Noord-Portugal. „Ik kocht een vakantiehuisje en toen ik een jaar geen tijd had om ernaartoe te reizen, besloot ik het te verhuren. Ik bouwde provisorisch een website en het ging tegen de verwachting in eigenlijk heel erg goed. Zeker omdat ze in die tijd hier in Noord-Portugal nog net niet met paard en wagen reden”, grapt de Volendamse. „Deze regio was helemaal niet bekend bij toeristen, nog steeds niet eigenlijk. Porto is uiteraard bekend, Albufeira ook wel, maar dat ligt in het zuiden, zevenhonderd kilometer hiervandaan in het toeristische gedeelte van het land. Het noorden van Portugal is nog ongerept en vol met prachtige natuurgebieden. Het wordt ook wel het Toscane van Portugal genoemd.”

Voordat ze naar Portugal ging, runde Elisa samen met haar man diverse restaurants in Nederland. „We twijfelden nog om een restaurant te beginnen in Zaandam, maar ik was er eigenlijk gewoon klaar mee. Ik kreeg een slijmbeursontsteking in mijn elleboog, slechte knieën en ga zo maar door. Zeven dagen in de week werken brak me gewoon enorm op.”

Bemoeizucht

Omdat ze al heel veel had meegemaakt in het verleden en van ver had moeten komen, was er een enorme drive om weg te gaan uit de hectiek in Nederland en haar droom te gaan najagen in een ander land. „Even weg van de drukte, de bemoeizucht en vooral het materialisme. We wilden rust. Wel werken, maar in een veel relaxtere setting. Natuurlijk is het druk, we zitten nu al bijna volgeboekt voor volgend jaar, maar het is anders. Mensen zijn op vakantie, zitten in de relaxstemming. Portugal kent sowieso geen stress of haast. Alles gaat in een rustige versnelling. Dat is in het begin - zeker wanneer je bezig bent met werkzaamheden - ontzettend wennen, maar eenmaal gewend is het zo fijn en ontspannen. Het leven is hier gewoon minder ingewikkeld.”

Op 1 april begint het seizoen voor Wolters & co en het loopt tot na de herfstvakantie. „In het begin hadden we vooral moeite om het voorseizoen te vullen, maar - zo is gebleken - als je iets met heel je hart en veel passie doet, komt het uiteindelijk goed. Ik ben mezelf gaan richten op bedrijven. Teambuildinguitjes bijvoorbeeld. Zo hebben we de TU uit Delft al een keer bij ons gehad. Zij geven hier dan trainingen en wij zorgen voor het ontbijt, lunch, diner, beamers, ’outdoor adventure’-mogelijkheden, wandeltochten en ga zo maar door. We doen tevens ’yoga retreats’ en wandelvierdaagsen. Zo spelen we helemaal in op de huidige markt en dat wat hip is. Noord-Portugal is een wandelwalhalla en daarom willen we in 2021 zelfs twee keer vier dagen inplannen. In het voor- en het naseizoen. Wat betreft het hoofdseizoen zitten we zelfs tot en met 2021 al bijna helemaal vol. Hier is ook gewoon heel veel te doen. Naast de natuur, dus ook de ’outdoor adventures’ voor de jongeren. Raften, canyoning, ziplining en nog veel meer. We verzorgen ook veel trouwerijen. Uiteraard vanwege de geweldige setting, maar ook omdat het betaalbaar is.”

Als Wolters gevraagd wordt wat Portugal zo mooi maakt, beginnen de oogjes te glinsteren. „Ik word wakker van de geluiden van vogels, de kippen of wat hondjes, maar voor de rest hoor je hier niets. Puur natuur, zuivere lucht en dan het uitzicht. Het verveelt nooit. Helemaal omgeven door groen, bergen en natuur. Met zo’n uitzicht voel ik me echt een gezegend mens. Als ik nu terugkijk, denk ik bij mezelf; ’waarom heb ik dit niet twintig jaar eerder gedaan’. In Nederland werk je jezelf zeven slagen in de rondte, boks je op tegen materialisme, de regelwetgeving, de snelheid van het leven en de groepsdruk. Daar was ik helemaal klaar mee. We werken zeven maanden en nemen vervolgens genoegen met iets minder. Dat is volgens mij de sleutel. Genoegen nemen met minder, maar kiezen voor meer kwaliteit van leven.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen