Premium

Dwangsom niet langer aftrekbaar voor grafietregenveroorzaker Harsco bij Tata Steel

Een slakpan wordt gekiept bij Harsco. Hier gaat het goed, maar het bedrijf heeft al 41 voor de belasting aftrekbare dwangsommen gekregen voor slakpannen die grote stofwolken veroorzaakten.
© archieffoto Dirk-Jan Prins
IJmuiden

Slakverwerker Harsco op het terrein van Tata Steel in IJmuiden moet met ingang van 2020 elke dwangsom die het bedrijf wordt opgelegd voor milieuovertredingen uit eigen zak betalen. Dat besloot het kabinet vandaag.

In november vorig jaar legde Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied de slakverwerker bij Tata Steel een last onder dwangsom op voor het veroorzaken van grafietregens en andere stofwolken, die vaak naar de wijken in de buurt overwaaiden. Deze krant zocht uit dat deze dwangsommen fiscaal aftrekbaar waren. Harsco zou er dus geen centje pijn aan hebben, terwijl dwangsommen daarvoor wel zijn bedoeld. Via gedeputeerde Adnan Tekin is de zaak bij het kabinet beland. De gedeputeerde liet luid en duidelijk weten het niet eens te zijn met het feit dat de provincie een bedrijf een dwangsom oplegt om het tot gedragsverbetering te bewegen, terwijl de rijksoverheid die dwangsommen vervolgens weer kwijtscheldt.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen