Premium

Phillips-Medisize in Hillegom sluit: 63 mensen verliezen baan

Phillips-Medisize in Hillegom sluit: 63 mensen verliezen baan
Phillips-Medisize aan de Edisonstraat in Hillegom houdt ermee op.
© Foto HD
Hillegom

Phillips-Medisize, zeker in oppervlakte een van de grootste industriële bedrijven van Hillegom, sluit. De productie stopt nog deze maand en na de afhandeling van alle leveranties en administratieve bijkomstigheden, houdt de vestiging later deze herfst definitief op te bestaan. Door de sluiting verliezen 63 mensen hun baan.

Phillips-Medisize produceert hulpmiddelen en kunststof producten voor medische, diagnostische en farmaceutische toepassingen, vooral op het gebied van medicijntoediening. Het bedrijf levert voornamelijk aan de farmaceutische industrie.

Phillips-Medisize is een wereldwijde speler met zijn hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Het heeft zo’n 25 productielocaties over de hele wereld en meer dan 5.500 mensen in dienst. In Europa is Phillips-Medisize gevestigd in Ierland, Denemarken, Finland, Tsjechië, Zwitserland en Nederland. De laatste twee vestigingen gaan dicht, al komt er nog wel een afdeling productontwikkeling op Schiphol-Rijk. Vijf personeelsleden die nu nog in Hillegom werken, gaan na de sluiting daar naartoe.

Ontslag

Voor de overige 63 werknemers rest ontslag. ,,Een treurige zaak maar de Hillegomse vestiging draait al jaren met negatieve resultaten en de financiën zijn zo slecht dat geen andere keuze rest’’, zegt Willem van den Bruinhorst, president Europe bij Phillips-Medisize. Hoewel dat vaak wordt gedacht, heeft het bedrijf overigens niets van doen met de Eindhovense elektronicagigant waarvan de naam met één l wordt geschreven.

Phillips-Medisize maakte al eerder enkele reorganisaties door. Zo werd in 2017 een deel van het bedrijf afgestoten dat vooral beademings- en anesthesieproducten maakte. Deze tak bestaat nog in Hoofddorp onder de naam Medisize. Een jaar later werden de handelsactiviteiten, waarbij vooral aan ziekenhuizen werd geleverd, opgedoekt. Alleen de farmaceutische industrie bleef daarmee als afnemer over.

,,Drie grote klanten resteerden. We hebben geprobeerd die meer voor onze producten te laten betalen, maar daar kregen we nul op rekest. Toen vervolgens ook enkele grote projecten niet doorgingen, was het niet meer houdbaar dit bedrijf open te houden’’, zegt Van den Bruinhorst.

Sociaal plan

Volgens de president Europe is er een ’goed en fair’ sociaal plan. ,,Dat was er ook al in 2018 en hebben we voor de huidige situatie in stand kunnen houden. Ook hebben we outplacement aangeboden en voor workshops gezorgd, bijvoorbeeld op het gebied van een goede cv maken en hoe je het optimale uit LinkedIn kunt halen. Inmiddels hebben 18 mensen een nieuwe baan gevonden. Met de huidige druk op de arbeidsmarkt én de support die onze mensen krijgen, verwacht ik dat iedereen snel nieuw werk vindt.’’

Bedrijven als Plasthill verpakkingen in Hillegom en MSD medicijnen in Haarlem hebben volgens Van den Bruinhorst al belangstelling getoond. ,,MSD heeft zelfs open avonden gehouden om onze mensen te informeren. Personeel van Phillips-Medisize is bijvoorbeeld al gewend om in cleanrooms te werken en dat is voor een geneesmiddelenproducent als MSD een enorme pre.’’

Van den Bruinhorst heeft veel lof voor het personeel, dat ondanks het naderende einde van het bedrijf zich loyaal tot het einde toe - en nog steeds - bleef inzetten. ,,Ze hebben onze klanten en de patiënten die daar achter zitten niet laten barsten. Ik ben diep onder de indruk van het commitment dat onze mensen hebben laten zien’’, zegt hij.

Medisize zit sinds 1988 in Hillegom en was daarvoor in Nieuw-Vennep gevestigd. Het bedrijf werd ooit opgericht door Ad Lommerse die zo’n tien jaar na de verhuizing naar Hillegom, Medisize verkocht aan een Zwitsers bedrijf. Daarna kwam het in Zweedse handen en weer later, na een fusie met het Amerikaanse Phillips Plastics in 2011, kreeg het bedrijf zijn huidige naam en werd het Amerikaans bezit.

Te koop

Het 3600 vierkante meter grote bedrijfspand van Phillips-Medisize aan de Edisonstraat (bedrijventerrein Hillegommerbeek) staat voor 1,25 miljoen euro te koop. Volgens Van den Buinhorst zijn gesprekken met een koper gaande en ’ziet het er goed uit’. Het bedrijf heeft ook enkele aanpalende panden in gebruik, waarvan de huur is opgezegd.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen