Premium

Nieuwe hotspot in De Cocksdorp

Nieuwe hotspot in De Cocksdorp
De overdracht van het gemaalgebouwtje was aanleiding voor een feestelijke bijeenkomst.
© Foto René Pop
De Cocksdorp

Tegen betaling van een euro aan het hoogheemraadschap kreeg de Stichting Waterrijke Perspectieven De Cocksdorp dinsdag het oude gemaal aan de Waddendijk in handen.

Met de recente bouw van het nieuwe gemaal Eijerland verloor het markante gebouwtje zijn functie. De stichting wil het bewaren voor het dorp en heeft er verschillende plannen mee.

,,Natuurmonumenten, het Vogelinformatiecentrum en Ecomare willen hier graag hun wad- en vogelexcursies starten’’, vertelt voorzitter Wil Homan. ,,Daarvoor willen we aan de buitenkant wasbakken installeren om laarzen schoon te maken. Binnen kunnen we een gratis toegankelijke expositie maken over de kop van Texel, verleden en toekomst van De Cocksdorp en het wad. Het gebouwtje kan ook gebruikt worden als vergaderruimte.’’

Het duurt zeker nog tot het voorjaar of de zomer van volgend jaar voordat het gebouw daarvoor klaar is, want eerst moeten een nieuwe vloer en een toilet worden aangebracht. De stichting is ook nog bezig met de financiering van de plannen.

Trap naar zee

Het gemaal maakt deel uit van wat de nieuwe hotspot van Texels noordelijkste dorp gaat worden. Deze week start Combinatie Tessel met de bouw van een betonnen trap in het verlengde van de centrale Kikkertstraat. Die maakt de verbondenheid van het dorp met het wad al van verre duidelijk en biedt toegang tot de zee.

,,Het wordt heel mooi. De stichting bekleedt de trap met steenstrips, zodat het een geheel wordt met de Kikkertstraat’’, aldus Homan.

De trap is naar verwachting half oktober klaar. Aan de rechterkant wordt een invalidenopgang met stopplaatsen gemaakt.

Volgend jaar presenteert de stichting een herzien plan voor de nieuw aan te leggen wadsteiger, waarop eerder veel kritiek kwam. De steiger wordt volgens Homan nu wat minder lang en opsmuk ontbreekt, waardoor alle aandacht uitgaat naar de beleving van het wad.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen