Premium

Jürgen Lehmanski (81) uit Duitsland blijft de ballen terugslaan op tennisbaan ’t Oghe

Jürgen Lehmanski (81) uit Duitsland blijft de ballen terugslaan op tennisbaan ’t Oghe
© Foto Marc Moussault
Callantsoog

Met zijn 81 jaar en een racket in zijn hand is Jürgen Lehmanski een opvallende verschijning. Een enthousiaste Duitse sporter die al jaren zijn kunsten vertoont op de tennisbanen van Callantsoog. En bovendien de oudste deelnemer is aan ’t Oghe Toe dubbeltoernooi dat tussen 21 en 29 september op de planning staat bij tennisclub ’t Oghe. Reden genoeg om hem eens zijn verhaal te laten doen.

Dat hij nog steeds actief is in de sportwereld lijkt in zijn geval geen verrassing. Want ook in andere disciplines wist hij van geen ophouden. ,,Ik was 55 toen ik stopte met handbal en tot mijn 66ste heb ik voetbal gespeeld’’, vertelt Lehmanski. Leeftijden waar anderen de sport over het algemeen al lang en breed achter zich hadden gelaten. Hij komt oorspronkelijk uit Datteln. ,,Dat ligt op de grens met Münsterland.’’ Maar hij is inmiddels praktisch een inwoner van Callantsoog. ,,Ik woon sinds 1982 op camping De Nollen.’’ Langzaam maar zeker kwam hij vervolgens steeds meer in aanraking met de tennissport in deze omgeving.

Wintermaanden

,,Af en toe speel ik dat in Groote Keeten en sinds achttien jaar bij ’t Oghe. Daarnaast tennis ik sporadisch met collega’s in de wintermaanden.’’ Hoewel hij de tachtig inmiddels is gepasseerd, voelt Lehmanski zich als een vis in het water op de baan. ,,Toen ik zelf nog veldhandbal speelde, zag ik oudere dames en heren tennissen. Het werd mij duidelijk dat als ik om leeftijdsredenen niet meer kon hand- of voetballen, ik tennis wilde proberen. En die poging heb ik volgehouden.’’ De komende week gaat Lehmanski laten zien wat hij waard is tijdens het dubbeltoernooi. Niet voor het eerst, want ook in de voorgaande jaren was hij van de partij tijdens dat evenement. ,,Ik heb de heren dubbel een paar keer gewonnen en bij de enige mix die ik ooit speelde, eindigde ik met mijn partner als tweede.’’ Het valt te bezien of hij deze jaargang opnieuw hoge ogen kan gooien. Al is dat voor de veteraan meer bijzaak. Voor hem spelen er zaken die meer van belang zijn.

Factor

,,Het is gewoon leuk om samen te spelen met andere atleten. Want sport, niet alleen tennis, heeft echt een verbindende factor.’’ Alles bij elkaar geen wonder dat de Duitse sporter steeds terugkeert naar het kustdorp en de banen. ,,Vooral vanwege de geweldige gemeenschap hier. Die ik eigenlijk gewoon tot mijn familie reken.’’ Hij heeft zich voorgenomen om met tennissen door te gaan tot het niet meer kan. En voor nu gaan we er even van uit dat Lehmanski zich ook volgend jaar weer meldt voor ’t Oghe Toe dubbeltoernooi. ,,Ik hoop het wel.’’

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen