Premium

Foodtruck Astrid van der Meer op Kerkbuurt in Westzaan én HoogTij, kok werkt ook aan kookboek

Foodtruck Astrid van der Meer op Kerkbuurt in Westzaan én HoogTij, kok werkt ook aan kookboek
Astrid van der Meer (r) met klanten bij haar foodtruck.
© Archieffoto Pascal Fielmich
Westzaan

Kok Astrid van der Meer mag de komende tien jaar op woensdag op de Kerkbuurt in Westzaan vanuit haar klassieke foodtruck bijzondere snacks verkopen. Ze heeft een langjarige vergunning en daar wil ze ook voor járen gebruik van maken. Daar komt op donderdag een vaste stek op HoogTij bij.

Ze spreekt inmiddels van ’noord’ als in de Kerkbuurt en typeert HoogTij als ’zuid’. Vorige week is ze begonnen, weer op de Kerkbuurt na een geslaagd voorjaar. Op het terrein van tankstation NXT naast Kühne & Nagel was vorige week de première op HoogTij.

Een verschil als noord en zuid. „Populair in het dorp is vooral het patatje met stoofvlees. Op het bedrijventerrein heb je een ander publiek. Veel chauffeurs en die willen hamburgers. Nou, die maken we: grote Beefeater Burgers met een knapperig Briochebroodje.”

Knapperig

Noem de foodtruck vooral geen rijdende snackbar, want alles wordt vers bereid en een broodje kroket staat niet op het menu. Het is koken op twee vierkante meter.

„In Westzaan hebben we verschillende burgers, ook vegan en halal, pulled pork, vegetarisch en dat patatje stoofvlees. De friet wordt speciaal voor ons op aangepaste dikte gesneden door Frites uit Zuyd. Heel bijzondere friet, knapperig van buiten, zacht van binnen; ideaal voor stoofvlees.”

Ook op HoogTij heeft zij halalvlees en veganburgers. „Geen kikkererwten of linzen, maar veganburgers gemaakt van champignons. Er werken veel mensen met een andere etnische achtergrond. Zij vragen expliciet om halalvlees. De vraag naar vegetarisch en veganistisch neemt sowieso toe.”

Voor Astrid was het een ’wel overwogen zakelijke beslissing’ om twee dagen per week een vaste standplaats te hebben.

„Alles wordt vers bereid in de foodtruck, maar je kunt je inkoop en voorbereiding veel beter verdelen over twee dagen. Ik was heel tevreden met de woensdag in Westzaan, maar een dag erbij geeft meer continuïteit.” Met de herfst in zicht komen er straks ook stamppotten op het menu.

’Koken, eten en weten’

Op het Zaans Film Festival, in het weekend van 23 en 24 november, is Astrid actief met ’live cooking’. „Ik ga vier gerechten maken, terwijl de gasten ze eten.” Het is de opmaat naar haar grote project voor het jaar 2020: haar eerste eigen kookboek, gepland in oktober.

„Ik heb veel écht eigen recepten, ook nog uit de tijd van mijn deelname aan Masterchef, die ik wil delen met anderen. Ook wil ik mensen laten nadenken over eten, over voedsel en de beschikbaarheid in de toekomst. Daarom gaat het ’Koken, eten en weten’ heten. Het moet meer worden dan een kookboek alleen.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen