Premium

Europese titel is binnen voor nationale honkbalploeg nu nog Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië winnen: ’Echte werk gaat nu beginnen’ [video]

Europese titel is binnen voor nationale honkbalploeg nu nog Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië winnen: ’Echte werk gaat nu beginnen’ [video]
Bonn

De Europese honkbaltitel prolongeren was mooi, maar het Europees kampioenschap was niet meer dan een opwarmertje voor het enige toernooi dat deze zomer gewonnen moet worden: het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) dat woensdag in Italië begint. In het Duitse Bonn won Nederland zondag de finale met 5-1 van Italië.

Natuurlijk wilden de honkballers zegevieren, maar het OKT is een stuk belangrijker. „Ons kwalificeren voor de Olympische Spelen staat bovenaan de lijst. Daaronder stonden achtereenvolgens ons plaatsen voor het OKT, de A-status van de spelers veiligstellen en het EK winnen”, zegt bondscoach Evert-Jan ’t Hoen.

Deelname aan het OKT werd vrijdag al bereikt door België met 17-2 van het veld te slaan. Zaterdag was de A-status een feit toen Spanje in een spannende halve finale met 1-0 werd verslagen. Door het bereiken van de finale wordt de financiele bijdrage van sportkoepel NOC NSF verlengd.

En in de eindstrijd werd gewonnen van de aartsrivaal. Alle Nederlandse punten kwamen in de vierde inning door een grand slam homerun van Kalian Sams en een solo homerun van John Polonius.

Ingevlogen

Maar alle resultaten van de afgelopen week zijn niet meer dan een voetnoot in het honkbaljaar waarin Tokio 2020 zijn schaduw vooruitwerpt. Nadat de nationale vrouwensoftbalploeg zich in eigen land niet wist te kwalificeren is de hoop van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond gericht op het honkbalteam.

Europese titel is binnen voor nationale honkbalploeg nu nog Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië winnen: ’Echte werk gaat nu beginnen’ [video]
Kalian Sams haalt uit voor Oranje. Zijn klap is goed voor vier punten.
© Foto Orange Pictures/Thomas Schoenenborn

Met maar liefst veertien ’ingevlogen’ profspelers bracht ’t Hoen de sterkst mogelijk selectie bijeen om deze weken succes te behalen. Toch sluit de bondscoach niet uit dat hij tussen de finale van Bonn en de eerste wedstrijd van het OKT nog veranderingen in zijn groep doorvoert.

„Natuurlijk denk ik daar aan. Er staan verschillende spelers stand-by om eventueel opgeroepen te worden.” Het lijkt er bijvoorbeeld op dat de geblesseerde buitenvelder Randolph Oduber vervangen gaat worden door een extra werper.

Vanochtend stapt de selectie in het vliegtuig naar Italië om in Parma en Bologna vanaf woensdag binnen vijf dagen tijd vijf duels te spelen tegen Zuid-Afrika en de andere landen die in de top-vijf eindigden van het EK. Naast Nederland en Italië zijn dat Israël, Spanje en Tsjechië, dat als enige ploeg bij het EK van Nederland won.

Nadat alle ploegen eenmaal tegen elkaar spelen wordt de eindstand opgemaakt. Er is geen finale waardoor alle wedstrijden belangrijk zijn. Alleen de winnaar reist af naar Tokio waar overigens maar zes landenploegen in actie komen. Voor Nederland begint het OKT woensdagmiddag met de ontmoeting tegen Tsjechië, dat zich als laatste plaatste voor het evenement in Italië.

„Voor Nederland is het extreem belangrijk dat we er volgend jaar in Japan bij zijn”, zegt KNBSB-voorzitter Mark Herbold. „De Olympische Spelen is het paradepaardje van de sport. Heel veel mensen kijken alles van de Spelen en dus ook naar honkbal. We hopen dan meer belangstelling voor onze sport in de media te krijgen en dat daardoor meer mensen wedstrijden in Nederland komen bekijken.

Mogelijk dat we ook meer beoefenaren krijgen. Al is het niet vanzelfsprekend dat je met meer media-aandacht meer leden krijgt. We vinden het heel vervelend dat onze softbalploeg het niet heeft gehaald, maar ze waren gewoon niet goed genoeg.”

Met het vertoonde spel de afgelopen dagen gaat Nederland als favoriet naar Italië. Dat weet ook ’t Hoen, die erkent dat het lastig was dat hij pas één dag voor het Europees kampioenschap zijn groep compleet had.

„Dat is niet makkelijk. Spelers moeten weer even aan elkaar wennen en als coaches moeten we binnen korte tijd kijken wat we gaan doen. We hebben wel de groep die we wilden, al waren er ook nog andere spelers die het verdienden om hier mee te doen. We hebben keuzes gemaakt.”

Sentimenten

Keuzes die in Nederland niet altijd op begrip kunnen rekenen. Herbold weet dat die sentimenten er zijn. „Ik vind het juist heel mooi dat we een gemengde samenstelling hebben. We hebben een intensieve relatie met Curaçao en Aruba en dat zie je terug in dit team. Bovendien kunnen ze goed honkballen en dan zou je gek zijn om ze niet aan de ploeg toe te voegen.”

Maar er werden niet alleen Antilliaanse veldspelers, waarvan een aantal al jaren voor de nationale ploeg speelt, ingevlogen. Ook de Nederlandse profwerpers Tom de Blok (23 jaar en geboren in Amstelveen) en de 19-jarige uit Almere afkomstige Donny Breek maakten hun opwachting in Bonn. De Blok komt uit in de organisatie van de Detroit Tigers, terwijl Breek al twee seizoenen speelt in de organisatie van de Minnesota Twins.

De Blok gooide sterk in de halve finale, terwijl Breek een prima startend werper was in de finale. Hij hield het bijna vijf innings vol. Beiden hebben wel restricties meegekregen van hun werkgevers. Zo mag De Blok tijdens het OKT nog eenmaal vijf innings gooien.

„Ik mocht in deze twee weken drie keer vijf innings gooien. Daarvan heb ik er tijdens het EK nu twee gebruikt. Jammer, maar het is niet anders. Zeker als het lekker gaat wil je zo lang mogelijk blijven staan.”

’t Hoen zal dus moeten kijken waar hij De Blok gebruikt. Er zijn geen gemakkelijke wedstrijden. „Je ziet dat elk land beter wordt. Dat is goed voor het honkbal. Maar we gaan geen uitdaging uit de weg. Het echte werk gaat nu beginnen.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen