Premium

Gooise Betty Berends lost graag problemen op

Gooise Betty Berends lost graag problemen op
Betty Berends: ,,Ik houd van probleemoplossend werken”.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Nog langer in de schoolbanken, zag deze doener als tiener niet zitten. Werkend leren en ’iets met mensen doen’ wel. Betty Berends (53) werkt sinds mei 1993 als ambulanceverpleegkundige; eerst in Eindhoven en nu al jaren in de regio Gooi en Vechtstreek.

Hoe ben je in dit vak begonnen?

„Ik was zeventien toen ik in het ziekenhuis aan de opleiding tot A-verpleegkundige begon. Op de spoedeisende hulp heb ik me vervolgens gespecialiseerd en later nog verder tot ambulanceverpleegkundige. Nu is dat een aparte opleiding op hbo-niveau.”

Wat vind jij leuk aan dit werk?

„Het onverwachte: je weet nooit wat je tegenkomt. Ik houd wel van verrassingen. Dat is de aard van dit beestje. En het intensieve contact in korte tijd: mensen zijn op zo’n moment heel kwetsbaar en juist daardoor vaak heel open. Je hoort de mooiste verhalen. Je staat dicht bij het leven en de dood. Omdat het zulk intensief werk is, sta ik daarbuiten nog meer in het nu en geniet van het leven. Je weet hoe kort het kan zijn. En het is bevredigend werk, want je ziet direct resultaat van je medisch-technisch handelen. Ik houd van probleemoplossend werken.”

Zijn er nadelen?

„Je werkt onregelmatig, wat je sociale leven beïnvloedt. Dat kan ook weleens een voordeel zijn, hoor (lacht). Je hebt soms weinig tijd en moet snel beslissen. Dat is weleens moeilijk, net als soms de emotie van familie eromheen. Je vraagt je altijd af of je het goed gedaan hebt of hoe het beter had gekund. Gelukkig is de opvang door collega’s goed. Je hebt in dit werk veel handelingsvrijheid, maar draagt wel een hele verantwoordelijkheid.”

Krijg je loon naar werken?

„Niet als je onze specialisatie, verantwoordelijkheid en het snel moeten nemen van beslissingen vergelijkt met verpleegkundig werk in het ziekenhuis. Tegelijkertijd vind ik dat ik redelijk verdien; ik kan ervan rondkomen. Waar het vooral aan ontbreekt is waardering, zoals nu met de BIG2-discussie. Alsof mijn ervaring en opleidingen niets waard zijn. Dan wordt salaris genoegdoening.”

Wat zou alternatief werk voor je zijn?

„Uhm, stressbestendig, snel schakelen, creatief en probleemoplossend werken: misschien bij de Wegenwacht om mensen te helpen met pech onderweg? Alleen werk je dan met auto’s. Nee, ik kan me geen mooier en bij mij beter passend werk voorstellen dan dit.”

,,Wanneer ik met pensioen ga, zou ik wel in een hospice willen werken. Minder acuut, maar wel zo intensief. Ik zet nu veel waaknaalden bij euthanasie. Dan kom je in zo’n speciale sfeer, hoort bijzondere verhalen en kunt echt iets betekenen om iemand naar een goed einde te brengen. Die momenten onthoud ik vaak. Ik neem er altijd weer wat van mee.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.