Premium

Mogelijk appartementen in Behouden Buys van Hoogkarspel

Mogelijk appartementen in Behouden Buys van Hoogkarspel
Voorgevel van het Behouden Huys.
© Archieffoto HMC
Hoogkarspel

Michel en Frank Schouten onderzoeken op dit moment meerdere mogelijkheden om het Behouden Huys langs de Tuinstraat in Hoogkarspel een nieuwe invulling te geven. ,,Misschien komen er woningen in’’, vertelt Michel Schouten. ,,Of een combinatie van wonen, zorg en kantoren.’’

De gebroeders Schouten, eigenaar van KS Verlichting in Zwaagdijk-Oost, kochten het oude onderkomen van de zusters Ursulinen in 2017 aan voor 867.500 euro. De zusters die hier vanaf 1950 hebben gewoond en gewerkt, vertrokken in 1996.

Het was vervolgens ruim twintig jaar woonruimte van de families Valentijn en Te Grotenhuis en had verschillende maatschappelijke functies, zoals maatschappelijk werk, en vergader- en trouwlocatie.

De Schoutens waren van plan om van het Behouden Huys een zorghuis te maken voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Zij waren daarvoor in gesprek met zorgorganisatie ’t Huys dat toen nog bestond en vier ouderencomplexen beheerde in Benningbroek, Schalkhaar, Hengelo en Drachten. De zorggroep kwam in de problemen en het tehuis in Schalkhaar werd gesloten.

De activiteiten van ’t Huys zijn overgenomen door de Ontzorgd Wonen Groep B.V. in Nieuwegein. Eigenaar/oprichter Matthijs Wolters van Ontzorgd Wonen Groep zegt dat hij gesprekken met Schouten heeft gevoerd om in het Behouden Huys in Hoogkarspel een woon-zorglocatie te starten voor dementerende ouderen.

,,De plek is hiervoor goed. En er is behoefte aan’’, stelt Wolters. ,,Maar voor de eigenaars zijn de investeringen te groot om het pand voor dit doel te verbouwen. Dit is voor hen financieel niet haalbaar. Dus zijn de gesprekken hierover beëindigd. Wij starten als Ontzorgd Wonen Groep eind dit jaar wel met een verbouwing voor een soortgelijk project in Schoorl en voeren gesprekken voor een locatie in Alkmaar.’’ Maar dus niet meer in Hoogkarspel.

Eind dit jaar

Michel Schouten hoopt eind dit jaar te kunnen vertellen wat er nu wel met het Behouden Huys gaat gebeuren. ,,We zijn de mogelijkheden nu aan het onderzoeken, en voeren hierover gesprekken met de gemeente. Ook Monumentenzorg moet hier nog iets van zeggen.’’

,,Het kunnen woningen worden, maar zorgfuncties zoals een tandartspraktijk, of kantoren. Of een combinatie van dit alles. Het ligt nog helemaal open. Het moet voldoende rendement opleveren.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen