Premium

Jeugddetentie voor jonge vrouw na slaan met hamer op hoofd in Bloemendaal, rechtbank vindt het poging tot doodslag

Jeugddetentie voor jonge vrouw na slaan met hamer op hoofd in Bloemendaal, rechtbank vindt het poging tot doodslag
Haarlem / Bloemendaal

Een 18-jarige vrouw, die in de kantine van voetbalclub Bloemendaal met een hamer een jongen meerdere keren op het hoofd sloeg, is veroordeeld tot negentig dagen jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens de Haarlemse rechtbank heeft de Amsterdamse zich met het slaan op 23 april schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag.

Het destijds 17-jarige meisje vond dat het slachtoffer een ongepaste opmerking maakte toen ze in de Bloemendaal-kantine waren. Daardoor was er iets in haar geknapt, had ze tijdens de behandeling van de zaak verklaard. Die vond plaats achter gesloten deuren, omdat ze nog minderjarig was tijdens het incident.

Het boze meisje sloeg het slachtoffer drie keer op zijn hoofd met een hamer. Hij werd geraakt op zijn achterhoofd en kaak, waardoor hij een lichte hersenschudding opliep. Twee van de wonden moesten worden gehecht.

De verdediging stelde dat sprake was van noodweer, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Het meisje, dat de hamer die dag bij zich had, werd niet aangevallen door het slachtoffer, constateerde de Haarlemse rechtbank. ,,Zij heeft ter zitting verklaard dat ze wilde dat het slachtoffer stopte met praten en heeft hem daarom van achteren benaderd en met de hamer op het hoofd geslagen’’, aldus de uitspraak. Weliswaar heeft volgens de rechtbank een worsteling plaatsgevonden, maar pas nadat met de hamer was geslagen.

Volgens de rechtbank is sprake van poging tot doodslag, omdat het meisje met een zware hamer op een ’kwetsbaar en vitaal lichaamsdeel’ heeft geslagen. Ze nam daarmee de ’aanmerkelijke’ kans dat het slachtoffer zou overlijden op de koop toe, aldus de rechtbank.

De 18-jarige, die momenteel geen eigen woonplek en geen inkomen heeft, moet zich laten behandelen bij instelling De Waag. Een van de andere voorwaarden is dat ze verblijft bij Vast en Verder in Hoofddorp. Ook dient de jonge vrouw, die verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht, mee te werken aan het vinden van dagbesteding, zoals een opleiding of werk.

De Amsterdamse moet het slachtoffer een vergoeding van 948,91 euro betalen, ruim de helft ervan is immateriële schade.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen