David heeft nog maar een paar maanden te leven. Klasgenoten van Mavo aan Zee zamelen geld in voor een speciale behandeling in Duitsland

David heeft nog maar een paar maanden te leven. Klasgenoten van Mavo aan Zee zamelen geld in voor een speciale behandeling in Duitsland
David (op tafel) wordt omringd door zijn klasgenoten. Vanaf links: Quinty, Corné, Nina, Feline en Lieke.
© foto peter van aalst
Den Helder

Hij leeft in blessuretijd. Als de artsen het bij het juiste eind hebben heeft de 15-jarige David van Tongeren nog maar een paar maanden te leven.

Kan best zijn, maar daar houdt hij zich helemaal niet mee bezig, zegt de jonge Texelaar. „Ik doe lekker m’n ding. Ga gewoon naar school, zoals iedereen.” Hij voelt zich ook prima. Maar ja, dat zegt volgens de artsen niks.

De mri-scans die ze in het ziekenhuis maken vertellen een ander verhaal: de kanker waar David eerder door is getroffen is terug. Heftiger dan ooit, weet zijn moeder Susanne Kunenborg. „Toen in februari bleek dat de kanker terug was zeiden de artsen meteen: ’dit is einde oefening, dit gaat hij niet overleven’.”

Amper drie maanden daarvoor hebben ze met een groot feest gevierd dat David twee jaar kankervrij is. In november 2016 is bij hem een medulloblastoom ontdekt, een tumor in de hersenen. Hij raakt vrijwel blind door de tumor. David wordt geopereerd en bestraald. Aanvullende chemotherapie weigert hij. „Hij is twee jaar en drie maanden kankervrij geweest. Waardevolle jaren”, zegt zijn moeder.

Doodvonnis

In februari van dit jaar vellen de artsen een doodvonnis, zoals Kunenborg dat omschrijft. Ze geven David op dat moment nog negen maanden tot een jaar. De optie van een heel zware behandeling met bestraling en chemotherapie komt nog even op tafel.

„Maar dan zou er alleen een theoretische overlevingskans zijn van 0,5 procent. David heeft meteen gezegd: ’dat doe ik niet’. Hij krijgt nu een levensverlengende chemotherapie, waar hij niet ziek van wordt. Maar ja: op een gegeven moment kan zo’n tumor daar tegen en dan ben je dus klaar.”

En dus wil David graag hyperthermie ondergaan. Een behandeling waarbij de tumoren worden verhit, waardoor ze minder hard groeien. Het is een aanvulling op chemokuren die in Nederlandse ziekenhuizen regelmatig wordt gegeven.

Maar niet aan jongeren onder de achttien jaar. Er is dus geen bewijs dat het werkt bij een puber als David, daarom willen Nederlandse ziekenhuizen hem de hittebehandeling niet geven.

„Artsen hebben er geen ervaring mee. Wellicht zitten er risico’s aan, zeggen ze.”

Rare redenering, vindt de Texelse. Want, heel cru gezegd: dood gaat David volgens de doktoren toch al, een groter risico dan dat kun je niet lopen.

Vitamine C

In Duitsland zijn ze verder, daar worden jongeren wel behandeld. David gaat daarom twee keer per week naar Gronau, omdat per keer ruim vijf uur lang de therapie te ondergaan, aangevuld met een hoge dosis vitamine C. Er gaat dan stroom door zijn lijf. „Je krijgt een soort deken over je hoofd en je rug en moet stil liggen. Vervelend? Ja, maar als ik een luisterboek mee heb dan gaat het wel”, zegt David.

Het is geen keiharde garantie dat haar zoon langer leeft, zegt Kunenborg. „Maar het is wel een kans die we willen aangrijpen. Als de ziekte een tijd tot stilstand wordt gebracht zijn we al blij. En soms komt het voor dat tumoren kleiner worden door deze therapie. Uiteindelijk hebben we nog steeds de stille hoop dat David geneest, tuurlijk.”

En David? Die gaat gewoon door met zijn leven, zegt hij. Hij zit in de derde klas van Mavo aan Zee in Den Helder en is als het even kan in de les.

Een van de therapiedagen is zondag, zodat hij zo weinig mogelijk school hoeft te missen. „Meestal ga ik wel gewoon naar de les”, zegt David. „Ik voel me goed, dus dan denk je er niet altijd aan dat je ziek bent.” Hij heeft nog maar vijf procent zicht. „Maar ik kan nog heel veel zelf. In school kan ik wel zonder slechtziendenstok lopen.”

Soms lijkt het wel of de omgeving meer moeite heeft met de situatie van David dan zij zelf, zegt zijn moeder. „David voelt zich nu prima. Dan gaat het leven gewoon zijn gang. Je kunt niet elke morgen denken: ’ik voel me nu goed, maar er komt straks een moment dat ik me slechter ga voelen. Zo werkt het gelukkig niet. David heeft net zijn eerste pianoles gehad. Vreemd? Nee, we zijn gewoon bezig met leven.”

Zijn klasgenoten schrikken wel als Ingeborg Bobeldijk, die de slechtziende David op de mavo ondersteunt, hen het nieuws vertelt. „Iedereen was meteen stil toen zij de klas binnenkwam”, zegt Nina Geestman.

Crowdfunding

Samen met Lieke Visscher, Feline Brouwer, Quinty Sluijter en Corné Snoeij vertelt ze over de actie die de derde klassen van de mavo houden. Want de Duitse therapie van David kost vijfhonderd euro per week, daarom is zijn moeder een crowdfunding op internet gestart. De klasgenoten van David dragen een steentje bij. Ze houden donderdag 3 oktober een speciale actiedag, om geld in te zamelen.

David heeft nog maar een paar maanden te leven. Klasgenoten van Mavo aan Zee zamelen geld in voor een speciale behandeling in Duitsland
Het silhouet van Den Helder.
© PR Foto

Via Facebook zijn ze al begonnen met de verkoop van allerlei spulletjes. Waaronder een ’gefiguurzaagde’ skyline van Den Helder. Er zijn er op voorhand al een kleine tweehonderd van besteld, weet Quinty Sluijter. „Dat levert al zo’n tweeduizend euro op.” Wat is er nog meer in de aanbieding? „Koffiemokken”, zegt Lieke Visscher. „En tasjes. En mooie kersttruien met grappige teksten.” Gaan ze die zelf breien dan? „Nee, die laten we maken.”

In 2017 landelijk nieuws omdat David chemotherapie weigert

In 2017 zijn David en zijn moeder landelijk nieuws. De dan 12-jarige David weigert chemotherapie te ondergaan.

Lees ook: David (12) hoeft geen chemo van de rechter

Hij is geopereerd aan een tumor in zijn hersenen en bestraald. Aanvullende chemotherapie zou volgens de artsen zijn overlevingskansen vergroten, maar David weigert omdat hij vreest voor zijn kwaliteit van leven. Hij is door de tumor slechtziend geraakt en is bang dat hij zijn zicht helemaal kwijt zal raken.

Zijn ouders zijn gescheiden, David woont bij zijn moeder. Die steunt haar zoon in zijn beslissing om af te zien van chemo, zijn vader niet. Hij spant zelfs een rechtszaak aan, omdat zijn zoon niet wilsbekwaam zou zijn. Uiteindelijk bepaalt de rechter, op basis van psychiatrisch onderzoek, dat David zijn eigen beslissing kan nemen en de chemotherapie dus kan weigeren.

Het is een bewogen periode geweest, zegt zijn moeder Susanna Kunenborg nu. Ze komt lijnrecht tegenover gaan ex-man te staan. ,,Maar ik heb er niet voor gevochten dat David geen chemotherapie zou krijgen, ik heb er voor gevochten dat David gehoord zou worden. Dat David zelf een beslissing zou kunnen nemen. Daar is de rechter uiteindelijk in meegegaan’’ Na de operatie en de bestraling blijft David 2-3 jaar kankervrij.

Nu is de ziekte terug en ondergaat hij chemotherapie. Waarom nu wel? ,,De situatie is anders’’, zegt zijn moeder.

,,De tumor zit nu ook in zijn ruggengraat. Daar heeft zo’n tumor heel weinig ruimte om te groeien en dus kan er snel schade ontstaan. Dat kan leiden tot uitvalsverschijnselen. Daarom kiest David nu wel voor levensverlengende chemo, voor zijn kwaliteit van leven. Hij krijgt een keer in de maand vijf dagen lang een chemokuur, in de vorm van pillen. Dat gaat goed. Je zou er ziek van kunnen worden, maar daar heeft David geen last van.’’

Actiedag op 3 oktober.

David heeft nog maar een paar maanden te leven. Klasgenoten van Mavo aan Zee zamelen geld in voor een speciale behandeling in Duitsland
De flyer van de actiedag.
© pr foto

De actiedag voor David op Mavo aan Zee is op donderdag 3 oktober. Tussen twee en vijf uur is iedereen welkom op de school. Er is een markt waar leuke (zelfgemaakte) spullen worden verkocht en er is een loterij. Voor de leerlingen van de mavo is er in de sporthal Sport aan Zee een grote obstaclerun, waar ze tegen betaling aan mee kunnen doen. Wie online wil doneren voor de behandelingen van David kan dat doen via doneerdoel.nl.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen