Premium

CDA vindt gemeentebegroting 2020 Velsen veel te ’wankel’ en boterzacht: ’Wij hadden al veel eerder op de rem getrapt’

CDA vindt gemeentebegroting 2020 Velsen veel te ’wankel’ en boterzacht: ’Wij hadden al veel eerder op de rem getrapt’
Velsen

De CDA-fractie vindt de gemeentebegroting van Velsen voor 2020 ’te wankel’. Dat zegt fractiewoordvoerder Robert te Beest. Hij vindt dat het college van b en w veel te veel geld uitgeeft.

Geld dat het college niet heeft, zegt Te Beest, en hij verwijst naar het voorstel van het gemeentebestuur om het gat van 3,4 miljoen euro voor 2020 te dekken uit de spaarpot van de gemeente, de algemene reserve. ,,Dat kun je één keer doen, maar niet altijd. En nu gebeurt het drie keer op rij.”

Lees ook: Begroting 2020: Gemeente Velsen komt 3,4 miljoen tekort en zet rem op investeringen

De CDA’er herinnert aan zijn eigen woorden tijdens de behandeling van de Perspectiefnota, vlak voor de zomervakantie. Hij merkte op dat er te weinig werd bezuinigd en te veel werd geïnvesteerd door het college.

Het CDA diende een voorstel in om dat om te draaien. Een voorstel dat het bijna haalde, omdat twee VVD-fractieleden mee stemden. De VVD zit in de coalitie, en is de partij van wethouder van financiën Jeroen Verwoort.

Uitstel

Ondanks belastingverhogingen voor ondernemers en toeristen slaagt het college er niet in om de begroting sluitend te krijgen, valt Te Beest op.

,,En wat verder opvalt, is dat er nu vijf ton meer uit de algemene reserve wordt genomen dan een paar maanden geleden het plan was. Er wordt wel verteld dat allerlei investeringen worden uitgesteld, maar welke dan? Dat kan ik in de begroting niet vinden en daar ga ik vragen over stellen.”

Te Beest meent overigens dat het college met het uitstel over zijn graf heen regeert. ,,2023 en verder, dat is de volgende collegeperiode.”

Te Beest vindt het ’geen solide beleid’ om nu 3,4 miljoen euro in te teren op het eigen vermogen van de gemeente. Hij meent dat het raadsakkoord, dat door alle tien partijen in de gemeenteraad is ondertekend, het college de vrije hand heeft gegeven om zo te werk te gaan. ,,Het raadsakkoord, dat wij met ons allen hebben gemaakt, getuigt van bestuurlijke overmoed.”

Hij roept zijn mede-raadsleden op om ’van hun roze wolk af te komen’ en weer fatsoenlijk met de centen om te gaan, want anders voorziet hij problemen. ,,Er worden alemaal uiggaven gedaan terwijl de geraamde extra inkomsten allerminst zeker zijn. Je zou hiervoor het woord boterzacht kunnen gebruiken.”

Rem

Investeringen in zaken als ’de ideale buitendienst’ en het groenstructuurplan mogen wat de christen-democraten betreft een tijdje achterwege blijven, om te voorkomen dat belastingen moeten worden verhoogd. ,,Als het aan ons lag, hadden wij nu zwaar op de rem getrapt.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen