Premium

Verkopers e-sigaret balen van ’paniek’ over dampen: ’Ik hoest nog geen bloed op

Verkopers e-sigaret balen van ’paniek’ over dampen: ’Ik hoest nog geen bloed op
De onrust over longkwalen door de e-sigaret houdt ook verkopers en klanten in dampshops bezig.
© Foto ANP
Alkmaar

Verkopers balen als een stekker van de onrust over de elektronische sigaret. „We krijgen veel vragen in de winkel, klanten zijn geschrokken. Ze willen weten of hun e-sigaret veilig is”, zegt Mike Worms van Vapiq in Alkmaar.

Paniek in de VS waar honderden mensen lijden aan een onbekende longziekte, die het gevolg lijkt van het gebruik van de e-sigaret. Zes patiënten zijn overleden. Meestal jonge mensen die voor hun ziekenhuisopname kerngezond waren. Ook in Nederland slaan longartsen alarm. Een enquête onder de beroepsgroep leverde direct drie meldingen op van patiënten met acute longkwalen na het dampen.

De ophef is het gesprek van de dag in ’dampshops’ waar de e-sigaret en vloeistoffen (’liquids’) in hippe kleuren en smaakjes (fruit, menthol, snoep) te koop zijn. „De vraag is of de klachten komen door gebruik van de e-sigaret? Harde bewijzen ontbreken daarvoor”, reageert ondernemer Mike Worms.

Dochter

„Een man hoestte bloed op na gebruik van de e-sigaret van zijn dochter. Maar zij had nergens last van, misschien zijn er wel andere oorzaken voor zijn problemen.” Hij spreekt van een ’hetze’. „De e-sigaret is bijna vijftien jaar op de markt en ineens zijn er meldingen over sterfgevallen. In Engeland verstrekken nota bene ziekenhuizen de e-sigaret.”

Volgens Worms gaat het in Amerika om gevallen waarbij illegale stoffen zoals wietolie zijn toegevoegd. „Die moet je natuurlijk niet in je longen krijgen.” Hij vertelt dat in Europa strenge eisen worden gesteld aan de productie en verkoop van het apparaatje. Zo mag de e-sigaret niet aan jongeren onder de 18 worden verkocht, is reclame verboden en zijn binnenkort alleen sobere verpakkingen toegestaan. Ook is het Amerikaanse merk Juul, de ’nicotinebom onder de e-sigaretten’, hier verboden. In de VS zit soms drie keer meer nicotine in het damppijpje dan in Europa is toegestaan.

Elf jaar gerookt

Worms: „Ik sta compleet achter mijn producten. Ik zeg niet dat de e-sigaret gezond is, maar het is een minder schadelijk alternatief voor roken. Zelf damp ik vijf jaar en heb daarvoor elf jaar gerookt. Ik hoest nog steeds geen bloed op. Wel ervaar ik de voordelen: het stinkt niet, mijn smaak is terug en ik voel me veel fitter.”

Bij Jwell-vaping in Haarlem krijgen ze ’de hele dag door vragen’ na berichten over de mysterieuze longziekte. „Wij zeggen: ’houd er rekening mee dat er nog geen onderzoek is gedaan.’ Bovendien zijn in deze gevallen vrijwel zeker zwarte-marktproducten gebruikt.” Het is druk in de winkel. „De vaste klant laat zich hier niet door afschrikken.”

„Vapers weten dat dit nieuws propaganda is”, zegt Aydin van One2Vape in Alkmaar. „Wat er niet bij wordt verteld is dat de slachtoffers illegale cannabis-Juuls op straat hadden gekocht. Gewoon ’vapen’ is veilig.” De vloeistof in de e-sigaret die wordt verdampt en geïnhaleerd, heeft meestal een smaakje en bevat nicotine. Er zit geen tabak in. Soms worden er illegale roes opwekkende THC-olie en oplosmiddelen in gestopt.

Halt toeroepen

„Er moet goed gekeken worden wat er allemaal in mag zitten en in het uiterste geval moeten we het een halt toeroepen”, zei de verontruste voorzitter Leon van der Toorn van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose in Nieuwsuur. President Trump wil de e-sigaret met smaakjes verbieden.

„De e-sigaret moet en zal in een kwaad daglicht worden geplaatst”, reageert Acvoda (Actief Voor Dampen) op de eigen website. „Ze worden al jaren wereldwijd door miljoenen mensen zonder ernstig bijwerkingen gebruikt.” Acvoda vreest dat mensen door ’angstberichten’ bang worden voor de e-sigaret en weer gaan roken. „En rokers die niet kunnen stoppen de overstap naar de e-sigaret niet aandurven.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen