Premium

Horeca Haarlem doet ode aan het eten van restjes: ook in sterrenzaak kan doggybag gewoon

Horeca Haarlem doet ode aan het eten van restjes: ook in sterrenzaak kan doggybag gewoon
85 procent van de mensen laat eten staan bij het uit eten gaan.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Is het gênant om een doggybag te vragen in een restaurant als een (deels) vol bord wordt meegenomen door de bediening?

Een kwart van de mensen vindt van wel, blijkt uit een onderzoek van Natuur & Milieu uit 2018. Slechts een derde van de mensen vraagt wel eens om de restjes mee te mogen nemen, terwijl 85 procent wel eens eten laat staan bij het uit eten gaan. Een slechte zaak voor ieder die in strijd is tegen voedselverspilling.

Restjeslunch

Reden voor de gemeente en de Rabobank om samen met de Stichting Haarlem Food Future het taboe rondom doggybags te doorbreken.

Tijdens een lunch met restjes uit Haarlemse horeca werd maandagmiddag door Haarlemse ondernemers een ode aan de restjesdoos gegeven en werden er duurzame ideeën gespuid. „Een doggybag moet je actief aanbieden”, zegt Jeroen Spek, oprichter en eigenaar van de Dakkas.

Voor zijn neus staan een bord vol met rijst, saté en groenten en een glas druivensap. „Als mensen nog eten op hun bord hebben liggen vraagt mijn personeel: ’Zal ik het voor u inpakken?’, dan hoeven gasten het zelf niet te vragen.”

Lees ook: Doggy bags in tien Haarlemse restaurants: eten dat over is, kan mee naar huis

Nieuw is het zeker niet, de doggybag waarmee restaurantbezoekers hun restjes mee naar huis kunnen nemen. Maar wel opnieuw ontdekt in de Haarlemse horeca. „In Indonesische restaurants als de Lachende Javaan is het vrij normaal om restjes mee te nemen”, stelt Dieuwertje Botman-Almeida van Haarlem Food Future - de stichting streeft naar een duurzaam voedselsysteem.

„Omdat eten daar sowieso al afgehaald kan worden, is de norm daar anders. Hetzelfde geldt voor pizzeria’s. Maar in duurdere restaurants als Olivijn, ML of Mr & Mrs durven veel mensen het niet.”

Zonde, vindt niet alleen de stichting, maar beamen ook veel Haarlemse horeca-ondernemers die liever minder eten in de afvalbak zien verdwijnen.

De restjesdoos werd door de stichting afgelopen zomer nieuw leven ingeblazen door een herkenbaar doosje inclusief bijpassend turquoise logo gratis te verstrekken aan Haarlemse restaurants.

Inclusief voorlichting en een sticker en poster voor op de deur. Uit het onderzoek van Natuur & Milieu blijkt namelijk dat mensen sneller om een doggybag vragen als er een herkenbaar logo aan gegeven is.

22

Niet alleen de bekende duurzame restaurants als de Dakkas, het Veerkwartier en het Kweekcafé doen mee. Ook andere zaken.

Botman-Almeida: „We willen iedereen bereiken, dus zijn juist blij met de restaurants die meedoen waar mensen het niet van verwachten.”

22 restaurants doen op dit moment mee. Het doel van de stichting is dat er tegen het einde van 2019 in minimaal veertig procent van de Haarlemse horeca actief een doggybag aangeboden wordt.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen