Premium

Schager juwelier René blijft in het goud, nu als enige Van Geelen van ons land

Schager juwelier René blijft in het goud, nu als enige Van Geelen van ons land
René van Geelen bij zijn winkel aan de Gedempte Gracht. De vierde juwelier Van Geelen in Schagen op dezelfde plek, de laatste juwelier Van Geelen in Nederland.
© Foto Nick Maarsen
Schagen

Al vier generaties Van Geelen zitten in Schagen in het zilver. ’Sinds 1904’ staat er op de winkel van juwelier René van Geelen (51) aan de Gedempte Gracht. Zijn overgrootvader begon hier, op exact dezelfde plek.

Schager juwelier René blijft in het goud, nu als enige Van Geelen van ons land
Van Geelen’s Geschenkenhuis, met een breed assortiment.
© Foto familiearchief

René van Geelen krijgt zondag 22 september in Schoonhoven het eerste exemplaar van een boek over de Nederlandse familie Van Geelen. Vele telgen waren goud- of zilversmid. De Schagenaar is dit vak trouw gebleven, als enige Van Geelen van ons land.

Zilvermuseum

’Het zilversmidsgeslacht Van Geelen uit Schoonhoven’ heet het boek dat genealoog Ferry Mol heeft samengesteld. Het wordt - natuurlijk - gepresenteerd in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven, de Zilverstad. Het boek is een uitgave van Historische Vereniging Schoonhoven.

Schager juwelier René blijft in het goud, nu als enige Van Geelen van ons land
Oprichter N.J.C. van Geelen voor zijn zaak in Schagen, met vrouw en kinderen.
© Foto familiearchief

René van Geelen is vereerd dat het eerste exemplaar voor hem is. ,,Je verkoopt er geen kettinkje extra door, maar toch is het leuk”, zegt hij in zijn zaak. Boven de winkel stond zijn wieg. ,,Ik ben hier opgegroeid’, vertelt hij, omringd door twintig merken horloges en negentien merken sieraden.

Schager juwelier René blijft in het goud, nu als enige Van Geelen van ons land
Maria Bas in de winkel. Zij is de oma van de huidige juwelier.
© Foto familiearchief

Over deze forse aantallen zegt hij: ,,Je moet met je tijd meegaan. Dagelijks kopen wij in, telefonisch en via de computer. Bij mijn vader kwam twee keer per jaar een vertegenwoordiger met twintig koffers sieraden. Daar koos je uit.”

Laagzijde

N.J.C. van Geelen begon in 1904 als horlogemaker en goud- en zilversmid aan wat toen heette de Laagzijde. Naast Albert Heijn, zoals hij meedeelde in krantenadvertenties. Zes jaar lang was hij in Schagen bediende geweest bij Mej. Wed. Joh. Denijs. Deze firma had aan de Hoogzijde - de overkant - een winkel in goud, zilver en uurwerken. Nicolaas Jillisse Cornelis van Geelen is geboren in Rhenen. Zijn vader was daar horlogemaker.

Schager juwelier René blijft in het goud, nu als enige Van Geelen van ons land
Nico van Deelen, de derde generatie.
© Foto familiearchief

Ook in 1904 trouwde N.J.C. van Geelen, met Maria van Ham, een Schagense. Zijn schoonouders Cornelis van Ham (restaurateur) en Catharina Keuris zetten hem in het zadel. Na zes jaar, in 1910, werd N.J.C. eigenaar van het pand.

Beleefd aanbevelend

De eerste Van Geelen beveelde zich in advertenties beleefd aan, zo ging dat toen. ’Alle voorkomende reparatiën aan diamantwerk, goud, zilver en uurwerken worden zeer net en goedkoop in eigen werkplaats uitgevoerd’.

Schager juwelier René blijft in het goud, nu als enige Van Geelen van ons land
Ook op zondag open, zo liet Nicolaas Jillisse Cornelis van Geelen Schagen en omgeving weten na zijn komst in 1904.
© Knipsel Regionaal Archief Alkmaar

De zaken gingen goed, winkelruimte en assortiment breidden zich herhaaldelijk uit. ’Groote voorraad Brillen en Pince-Nez’, liet hij in de krant weten. Een pince-nez of knijpbril was in die tijd populair: zonder oortjes, je kneep ’m vast op je neus. In dezelfde advertentie onder de kop Attentie!: ’Ontvangen: prachtige keuze Regulateurs en Barometers’.

Auto

,,Mijn overgrootvader had als een van de eersten in Schagen een auto”, weet René. ,,Daarmee haalde en bracht hij op het platteland wekelijks reparaties. Mensen brachten hun defecte horloge of sieraad bij een middenstander op het eigen dorp, als afgiftepunt.”

Dat systeem bleef lang bestaan. Onder opvolger Willem Cornelis van Geelen - de opa van René - heetten deze locaties filialen. René toont een vergeeld zakje, met daarop de namen van de filiaalhouders: in Breezand C. Prins, in Nieuwe Niedorp J. Hart, in Middenmeer A. Nipshagen, in Wieringerwaard C. van Zandwijk.

Geschenkenhuis

Opa presenteerde zich die tijd als Van Geelen’s Geschenkenhuis en als gediplomeerd erkend opticien. Op het oude zakje staat ook de naam van de klant: J. Schuit, uit Waarland.

Opa Willem Cornelis had zijn opleiding in de jaren twintig gehad in Schoonhoven. Hij woonde die jaren in bij familie die een zilverfabriek had. Willem Cornelis ging zich later specialiseren, onder invloed van de eerste reclames op televisie. De serviezen en andere gebruiksartikelen gingen eruit, de nadruk kwam terug op edelmetalen en horloges.

Oma Maria Bas

,,Opa stierf jong, in 1963. Mijn vader Nico kwam direct na zijn militaire dienstplicht in de zaak. De eerste jaren runde hij de winkel samen met zijn moeder, mijn oma: Maria Bas. Ze heeft nog jaren geholpen. Ik zie haar nóg staan achter in de winkel, bezig met prijzen. Met een inktpen schreef zij de bedragen.”

Nico van Geelen had vlak voor zijn diensttijd de opleiding voor horlogemaker aan de vakschool in Schoonhoven afgerond. Bij Nico keerde de werkplaats terug in de winkel, om het publiek meer te betrekken bij de activiteiten.

Zaalvoetbal

In 1970 begon hij met iets heel nieuws. De eigenaar van het juweliersbedrijf ging een zaalvoetbalvereniging sponsoren. ,,Mijn vader was er helemaal gek van, deed er alles voor.” Zaalvoetbalvereniging Van Geelen is opgericht in 1970. Het zaalvoetbal was die tijd sterk in opkomst. De club bestaat nog steeds en telt vier teams.

René kreeg in 2004 de leiding in handen. In dat jaar overleed zijn vader. ,,Door zijn ziekte zakte het aanvragen van het predicaat Hofleverancier in de benen. Bij een 100-jarig bestaan kom je daarvoor in aanmerking. Jammer, zo maar zo liep het eenmaal.”

Cachet

Geen sportprijzen meer bij Van Geelen Juweliers, ook geen klokken. Maar bijvoorbeeld wel inkoop van goud. ,,Veel inkopen doen we gezamenlijk. Onder de naam Cachet werken 45 juweliers in Nederland samen.”

Sommige activiteiten besteedt René uit. ,,Zoals het 3D-gieten. Met dit procedé kan bijvoorbeeld een sierspeld voor het revers worden gemaakt.”

Hij is de laatste Van Geelen als juwelier. ,,De vergrijzing slaat toe in ons vaak. Jongeren zijn steeds minder te porren voor detailhandel.”

Bij de juwelier werken vijf mensen, inclusief René.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen