Premium

Altijd volop gespreksstof na zeventig jaar vriendschap tussen vier West-Friese vriendinnen

Altijd volop gespreksstof na zeventig jaar vriendschap tussen vier West-Friese vriendinnen
Thea Hooijboer, Riet Sjerps, Annie Vlaar en Tinie Oudejans (vlnr) vieren zeventig jaar vriendschap.
© Foto Theo Groot
Hoogkarspel

Riet Sjerps-Smit, Tini Oudejans, Annie Vlaar-Koster en Thea Hooijboer-De Wit vieren zeventig jaar vriendschap. De vier jeugdvriendinnen schoven aan voor een uitgebreide high tea in Hoogkarspel vanwege de tachtigste verjaardag van Riet.

Het is het derde feestje op rij, want in slechts drie maanden tijd bereiken al deze West-Friese dames de leeftijd der sterken.

Ondanks de jarenlange vriendschap hebben ze geen gebrek aan gespreksstof. Riet: „We kunnen goed met elkaar praten, want we zijn overal in geïnteresseerd. We zien elkaar een paar keer per jaar en op feestjes. Toen onze kinderen klein waren, was het contact wat minder, maar sinds twintig jaar hebben we een vriendinnendag. Dan komen we thuis bij één van ons en doen we eigenlijk niets anders dan babbelen en eten.”

Springtouw

Als peuters woonden Riet en Tini tegenover elkaar in Grootebroek en waren ze al dikke vriendinnen. Tini: „Onze moeders draaiden het springtouw voor ons op straat. Er was nauwelijks verkeer. Als er een auto langs kwam, was het de huisarts of zo.”

De vriendschap van Riet met Annie en Thea begon op de huishoudschool in Hoogkarspel. Samen met Tini, die op school bleef in Grootebroek gingen ze in het weekend fietsen of langs de kermis. Thea: „Annie en ik gingen om de week met elkaar brood eten. Ik kon alleen gaan als ik de fiets had die ik samen met mijn zus moest delen, want het was te ver om te lopen.”

Toen de familie van Riet hun slagerij Smit in Grootebroek verruilde voor een snackbar aan het Grote Noord in Hoorn, ging Riet daar werken. Ook haar vriendinnen werkten bij ‘Het Smitje’. Annie lacht: „Daar heb ik razendsnel eieren leren pellen. In het weekend als het laat was geworden, kregen we een glaasje bloedwijn. Daar konden we goed op slapen.”

Na hun huwelijk kwamen Annie en Tini allebei in De Goorn terecht. Riet en Pé Sjerps begonnen een fruitkwekerij in Wijdenes. Ruim dertig jaar woonden en werkten ze in dit dorp. Hun fruittuinen met appels en peren grensden aan die van hun bevriende buren Thea en Jan Hooijboer. Thea: „Zo konden de mannen elkaars bedrijf goed in de gaten houden!”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen