Premium

’12,50 euro per inwoner extra’ voor nieuw Theater de Speeldoos op de Brink in Baarn

’12,50 euro per inwoner extra’ voor nieuw Theater de Speeldoos op de Brink in Baarn
Het plan van de Rembrandtlaan (de huidige plek van Theater de Speeldoos) kan voldoen aan de Woonvisie met goedkopere woningen.
© Foto Jeegee Vastgoed
Baarn

Als Baarn kiest voor Theater de Speeldoos en de bibliotheek aan de Brink is dat, omgerekend naar inwonertal, een bedrag van 12,50 euro per Baarnaar extra. Zo becijfert projectontwikkelaar Johan Zijtveld van JeeGee Vastgoed. ,,,Het is een unieke kans, omdat we de levendigheid in het centrum kunnen terugbrengen.”

Aldus de eigenaar van het gebouw De Arcade vlakbij de Brink, die bereid is het cultuurhuis te bouwen en het pand te exploiteren. ,,Ik lig er niet wakker van, maar mensen focussen nu op die jaarlijks zes ton die ik vraag. Dat bedrag moet je in het hele financiële plaatje zien.”

,,De gemeente rekent op dit moment ook tonnen huur en heeft kosten aan onderhoud. Als ik de huisvesting regel, zijn alle risico’s voor mij. Geen situatie zoals het Huis van Eemnes. Daarbij komt dat de gemeente die zes ton kan terugbrengen met hogere omzetten van de horeca. Dat grand café van theater en bibliotheek brengt op de Brink meer op dan op de huidige plek in de woonwijk. Het is een realistisch, toekomstgericht plan met woningbouw aan de Rembrandtlaan die voldoet aan de Baarnse Woonvisie.”

,,Bij 69 woningen zit 45 procent in de sociale sector. Zeg het maar.” Zijtveld noemt het voorstel geen ’openingsbod’, maar zegt wel dat er te praten valt over bijstelling van het in acht weken gemaakte plan. ,,Theater en bibliotheek kunnen ondergebracht worden in een stichting om de continuïteit van de voorzieningen te waarborgen”, aldus Zijtveld.

Woensdagavond zal hij een en ander toelichten aan de raadsleden. De week erop, op 25 september bepaalt de politiek een standpunt of dit plan een kans krijgt, of dat de in juli stilgelegde voorbereiding van de verbouwing van de Rembrandtlaan weer wordt opgepakt. Interim-directeur van Theater de Speeldoos Tom van der Poel noemt het plan van JeeGee Vastgoed ’veelbelovend’, maar hij voegt eraan toe: ,,De gemeente gaat over het geld. Het centrum heeft onze voorkeur. Een onafhankelijke deskundige moet kijken of de exploitatie rond te krijgen is.”

Parkeren

Het parkeren is ook een heet hangijzer. De Speeldoos creëert aan de Rembrandtlaan op eigen grond 85 parkeerplaatsen van de benodigde 120 plekken. De andere auto’s moeten gestald worden in de woonbuurt.

In het Arcadeplan zijn 45 plekken ingetekend op eigen terrein. De rest van de auto’s moet op grotere afstand staan, maar de vraag is of er plek genoeg is in het centrum.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen