Premium

Aad van Hall luidt de gong in beursgebouw voor in oorlog doodgeschoten vader Walraven

Aad van Hall luidt de gong in beursgebouw voor in oorlog doodgeschoten vader Walraven
Aad van Hall eert zijn vader met een beursgong: ruim 74 jaar nadat Walraven van Hall is doodgeschoten door de Duitsers.
© Foto Neelam Thakoer/Euronext
Bloemendaal

Met een brede lach op zijn gezicht laat Aad van Hall (82) de hamer neerkomen op de gong van het beursgebouw in Amsterdam. Een eerbetoon aan diens doodgeschoten vader Walraven van Hall en een mooi moment voor de initiatiefgroep, die Gijs en Walraven van Hall in Bloemendaal met twee monumenten wil gedenken.

De beursgong is een traditie bij de beurshandel in Amsterdam die eeuwen teruggaat. Bijzondere gasten mogen de gong luiden om de aandelenhandel van Euronext te openen en deze eer valt maandag Aad van Hall te beurt.

De kranige tachtiger doet het met verve, bijgestaan door leerlingen van de SAB basisschool in Bloemendaal en een select gezelschap van inmiddels op leeftijd zijnde kinderen van oud-verzetsleden.

Aad van Hall vindt het ’heel bijzonder’, dat er steeds weer aandacht is voor zijn vader die hij goed beschouwd amper heeft gekend. Immers: Walraven van Hall werd in het laatste oorlogsjaar doodgeschoten in Haarlem, toen Aad een jongetje van acht was.

,,Alle aandacht houdt maar niet op’’, zegt Van Hall met enige verwondering in zijn stem. Boekenschrijvers, filmers of historici die zich in het verhaal van Gijs en Walraven van Hall, de bankiers van het verzet, verdiepen komen steeds met nieuwe feiten.

Juist als Aad van Hall dat vertelt, komt iemand van de beurs aanlopen: ,,Wist u dat er een tekening van uw grootvader hangt in het beursgebouw?’’ Aad van Hall schudt van nee. Maar het is weer een nieuw feitje over de geschiedenis van zijn familie die voor de Tweede Wereldoorlog in de effectenhandel zijn geld verdiende.

Het verzetsverhaal van de broers Gijs en Walraven blijft een link met het heden houden. Afgelopen week maakte de NS bekend geen ruimhartige regeling te treffen voor nabestaanden van oorlogsslachtoffers die met de trein zijn gedeporteerd.

Gijs en Walraven wisten de NS in 1944 te bewegen massaal te gaan staken, nadat de twee ’bankiers van het verzet’ de toenmalige hoogste baas van de NS hadden beloofd de 30.000 spoorwegarbeiders tijdens de staking te blijven doorbetalen.

Volgens Aad van Hall heeft hij door het ontbreken van zijn vader in zijn jeugd ’geen goede aanloop in het leven’ gehad. ,,Ik heb moeilijke dingen doorgemaakt, ook op school. Een ULO was al te veel voor mij, maar gelukkig heb ik dat later ingehaald.’’

Het Bloemendaalse initiatief om de broers Van Hall te eren komt vooral van Marlies ter Borg, bewoonster van de vroegere woning van de Van Halls.

Zij wil dat er in Bloemendaal twee monumenten komen om hen te gedenken. Een beeldhouwwerk komt april volgend jaar in haar tuin, dusdanig geplaatst dat het goed vanaf de weg is te zien. Het tweede monument komt in de tuin van de SAB basisschool, waar de Van Halls een binding mee hadden.

Voor het initiatief was er maandag goed nieuws. Wethouder Henk Wijkhuisen van Bloemendaal was bij het beursfeestje aanwezig en zegt dat Bloemendaal het project financieel gaat steunen. De hoogte van het bedrag moet nog worden bepaald. Ook kwam er een welkome privédonatie van Maurice van Tilburg, de hoogste baas van Euronext.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen