Premium

Dankzij de airlift komt er weer vis in het dode water van het Heemtmeer

Dankzij de airlift komt er weer vis in het dode water van het Heemtmeer
Sportvisser en ondernemer Richard Pronk toont de buis van de airlift die het viswater van het Heemtmeer weer gezond moet maken.
© Foto Nick Maarsen
Warmenhuizen

Het Heemtmeer in Warmenhuizen moet weer een aantrekkelijke plek worden voor het verschalken van brasems, voorns en baarzen. Daarom worden de oevers van het recreatiemeer opgeknapt en daarom gaan sportvissers een ’airlift’ in het dode water plaatsen.

Sinds een massale vissterfte in 2010 kreeg verpaupering er vrij spel. Ruigte rond de openbare waterplas langs de Heemtweg kon zijn gang gaan, vissers hadden er niets meer te zoeken.

Langedijker Sportvissers

„Het bleef bij praten over verbetering, maar er gebeurde niks”, zegt ondernemer en sportvisser Richard Pronk (43) uit Sint Maarten. Totdat de gemeente Schagen, hengelsportvereniging Langedijker Sportvissers en belangenorganisatie Sportvisserij Nederland elkaar vonden, samen met Richard Pronk en Ronald de Schipper uit Tuitjenhorn, de man van de elektrotechniek.

„Samen kwamen we tot een plan dat wél kan worden uitgevoerd”, aldus Pronk. De eigenaar van hengelsportwinkel Nipro in Sint Maarten pleitte voor de bouw van de airlift.

Vermengen

„Met dit systeem worden zuurstofarm en zuurstofrijk water met elkaar vermengd. Zo kan de bovenste laag water weer leven in worden geblazen. De airlift wordt nog weinig toegepast in openbaar water in Nederland. Hoofdbestanddeel is een buis van vijf meter lengte. Daardoor wordt water omhoog gepompt. De installatie is nu in de maak bij Ronald de Schipper.”

Pronk hoopt dat de installatie begin oktober kan worden geplaatst. „Komend voorjaar, bij het begin van het visseizoen, moet het er weer lekker vissen zijn.”

Opknappen

Alle betrokkenen betalen mee aan het project. De gemeente Schagen steekt totaal 47.500 euro in het Heemtmeer. Een deel daarvan is voor het opknappen van de oevers en het plaatsten van voorzieningen. Een bedrijf is maandag begonnen met de werkzaamheden.

Er kan in het Heemtmeer geen water worden ingelaten.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen