Bijna 200 arrestaties om bosbranden Indonesië

Bijna 200 arrestaties om bosbranden Indonesië
Jakarta

De Indonesische politie heeft bijna tweehonderd mensen opgepakt vanwege de enorme bosbranden in het land. Ook hebben de autoriteiten duizenden mensen ingezet om het vuur te bestrijden op de eilanden Sumatra en Borneo.

De jaarlijks terugkerende branden worden vaak illegaal aangestoken door mensen die land willen vrijmaken voor de landbouw. De landelijke politie zegt dat dit keer 185 arrestaties zijn verricht. Ook wordt onderzoek gedaan naar vier bedrijven.

"We zullen optreden tegen iedereen die aantoonbaar bossen en land in brand heeft gestoken", zegt een politiewoordvoerder. "Of dat nou opzettelijk is gedaan of het gevolg is van nalatigheid." Hij beklemtoont dat het beter is in te zetten op preventie.

De vlammenzee heeft een ontwrichtende werking op het openbaar leven. Duizenden scholen op de eilanden zijn uit voorzorg gesloten en vliegtuigen moeten soms aan de grond worden gehouden. De afgelopen maanden zijn naar schatting 150.000 mensen behandeld vanwege acute problemen aan de luchtwegen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.