Premium

AZ in Europa: toernee langs lege tribunes krijgt in Belgrado een passend vervolg

AZ in Europa: toernee langs lege tribunes krijgt in Belgrado een passend vervolg
Ook bij de vorige thuiswedstrijd van FK Partizan, tegen het Noorse Molde, was het stadion grotendeels leeg.
© Screenshot van tv-uitzending.
Alkmaar

In Belgrado zullen donderdag alleen een paar duizend kinderen op de tribunes zitten bij Partizan-AZ. Het zal een raar gezicht en gehoor zijn, maar zo’n decor past wel bij de Europese campagne van AZ. Die is tot dusver gekenmerkt door lege tribunes en wedstrijden in ‘geleende’ stadions.

Bij de start, op 25 juli, is alles nog normaal. AZ begint het Europese seizoen met een thuiswedstrijd tegen het Zweedse BK Häcken. Het stadion in Alkmaar is met een kleine twaalfduizend toeschouwers behoorlijk gevuld. De 0-0 is teleurstellend, maar een week later dendert AZ in Gotenburg alsnog over Häcken heen (0-3).

Daarmee zijn ook meteen de laatste normale duels gespeeld. Wat volgt zijn allemaal wedstrijden ‘met een verhaal’. FK Marioepol-AZ mag niet in Marioepol worden gespeeld vanwege de oorlog in de regio. Er wordt uitgeweken naar Odessa, honderden kilometers verderop. Daar staat een prachtig stadion voor 35.000 toeschouwers, maar er komen er minder dan vijfduizend.

Twee dagen later wordt het voor AZ allemaal nog gekker als een deel van het dak van het stadion instort. Voor de return tegen Marioepol, vijf dagen later, moet in allerijl een ander stadion worden gezocht. ADO Den Haag heet AZ welkom. Er komt gratis busvervoer en het stadion krijgt zoveel mogelijk de AZ-stijl aangemeten. Met achtduizend fans in het Cars Jeans Stadion voelt AZ zich toch nog aardig thuis.

In de play-offs tegen Royal Antwerp FC worden opmerkelijk genoeg wéér beide duels in een ‘vreemd’ stadion gespeeld. AZ kan vanwege het dak nog steeds niet terecht in Alkmaar en Antwerp moet uitwijken omdat ’de Bosuil’ wordt verbouwd.

AZ kan dit keer niet in Den Haag terecht, want de burgemeester wil geen Antwerp-supporters in haar stad. Enschede biedt uitkomst. Een stuk verder weg dan Den Haag en dat is te merken. Vierduizend AZ-supporters gaan naar de Grolsch Veste, waar ruim 35.000 mensen in kunnen. Opnieuw dus, net als in Odessa, een akelig leeg stadion, mede doordat supporters van Antwerp niet welkom zijn. Ook de burgemeester van Enschede zag hun komst niet zitten.

(tekst gaat verder onder de foto)

AZ in Europa: toernee langs lege tribunes krijgt in Belgrado een passend vervolg
In een grotendeels lege Grolsch Veste probeert AZ-aanvaller Myron Boadu Antwerp-keeper Sinan Bolat te passeren.
© Foto ANP

Antwerp speelt de return ’thuis’ in Brussel, vijftig kilometer verderop. Met zo’n twintigduizend toeschouwers zit het Koning Boudewijnstadion halfvol. Het wordt een meeslepende wedstrijd. Twee Antwerp-spelers krijgen rood, er zijn ongeregeldheden op de tribune, het duel wordt in de verlenging even stilgelegd en AZ wint met 1-4 voor een opgefokte Belgische menigte.

Zes voorrondewedstrijden, waarvan vier ‘met een verhaal’. Datzelfde geldt dus voor het eerste groepsduel, omdat Partizan door de Uefa gestraft is voor racistisch gedrag van fans. Aanvankelijk mocht er helemaal geen publiek naar de wedstrijd, nu alleen kinderen tot 14 jaar. In de vorige ronde, bij Partizan-Molde, gold die straf ook al en zaten er ruim drieduizend kinderen in het stadion. Ze kregen een plek op de hoofdtribune. De andere tribunes waren leeg. Datzelfde zal waarschijnlijk donderdag het geval zijn.

Apart, ja, maar dat past wel bij de huidige Europese campagne van AZ.

(tekst gaat verder onder de foto)

AZ in Europa: toernee langs lege tribunes krijgt in Belgrado een passend vervolg
De drieduizend kinderen kregen bij de wedstrijd Partizan-Molde een plek op de hoofdtribune (rechts).
© Screenshot van tv-uitzending.

De zes voorrondewedstrijden van AZ, met toeschouwersaantallen:

AZ-BK Häcken 0-0 (11.492)

BK Häcken-AZ 0-3 (3.845)

Marioepol-AZ 0-0 (4.426) (Marioepol ’thuis’ in Odessa)

AZ-Marioepol 4-0 (8.018) (AZ ’thuis’ in Den Haag)

AZ-Antwerp 1-1 (4.014) (AZ ’thuis’ in Enschede)

Antwerp-AZ 1-4 (19.170) (Antwerp ’thuis’ in Brussel)

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen