Premium

Woningen Hilversumse Electrobuurt zijn straks met nieuwe kleuren ’toekomstbestendig’

Woningen Hilversumse Electrobuurt zijn straks met nieuwe kleuren ’toekomstbestendig’
De proefwoning aan de Ohmstraat 63 (tweede van links) is al geschilderd in de oorspronkelijke kleuren.
© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

De woning van Reinier Mulder (85) aan de Hilversumse Jan van der Heijdenstraat is op de nieuwe dakpannen na klaar. Overal nieuwe kozijnen, een ingenieuze radiator en een ventilatiesysteem boven in de badkamer.

Mulder is tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden. „Het vervangen van de kozijnen was wel nodig, ja. De achterdeur kierde bijvoorbeeld heel erg. Volgens mijn zoon kon je die van buiten zo open krijgen.”

Hij is in zijn nopjes met de nieuwe radiator. „Dat is een mooi systeem. Als je bijvoorbeeld een verjaardag hebt waar veel wordt gerookt kun je hem op luchtcirculatie zetten. Alle rommel die dan in de kamer hangt wordt gecirculeerd.” Ook de ventilator boven is een aanwinst, vindt hij. „Zeker als je elke dag doucht, heel handig, hij gaat automatisch aan.” Mulder woont er zo’n vijftien jaar, tot volle tevredenheid. „Je hebt contact met je buren en met de buurt, maar niet overdreven veel. Gewoon, je helpt elkaar als dat kan.”

Het Culemborgse bouwbedrijf Van Dillen is in opdracht van woningbouwvereniging Het Gooi en Omstreken bezig om 176 woningen (1922-1926) in de Electrobuurt te renoveren. De woningen zijn tien jaar geleden voor het laatst onder handen genomen en waren toe aan een nieuwe ronde. De huidige renovatie duurt tot de zomer. Dan moeten alle woningen ’toekomstbestendig’ en energiezuiniger zijn.

„De kunststof kozijnen worden vervangen door houten”, licht uitvoerder Roy van Elst toe. „En de spouwmuren, vloeren en daken worden geïsoleerd. Verder worden de dakpannen vervangen.” De woningen ondergaan aan de buitenkant ook een kleine metamorfose: kozijnen en deuren worden geschilderd in de oorspronkelijke kleuren: crèmekleurig en donker groen. Volgens Van Elst is uit kleurhistorisch onderzoek gebleken dat dit de originele kleuren waren. Het rijtje woningen aan de Eemnesserweg is al in die kleuren te bewonderen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen