Premium

Familie van bommenrichter wist niks, maar nu eindelijk zekerheid over Geoffrey [video]

Familie van bommenrichter wist niks, maar nu eindelijk zekerheid over Geoffrey [video]
Huub Smit (links) en Philip Plumb bij de eerste herdenkingspaal.
© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker
Middenmeer

Met handen en voeten maakt de 82-jarige Huub Smit de Engelse eregast op het Wagenpad in Middenmeer duidelijk dat hij als jochie van bijna vier jaar het brandende toestel over de ouderlijke boerderij zag scheren, op 13 juni 1941.

,,Very impressive”, reageert Philip Plumb. Zijn ogen staan vochtig. Een oom van zijn echtgenote was een van de gesneuvelde bemanningsleden. In de berm van het Wagenpad schudden de mannen elkaar de hand, zaterdagmiddag, bij het eerste gedenkteken van de jonge Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Dicht bij deze plek vonden Geoffrey Vivian Heslop, de 22-jarige bommenrichter uit Wales, en zijn maten de dood.

Killed in action

Philip Plumb (71) uit de zuidwestelijke stad Warminster is ontroerd, net als zijn zus Sue (63) en broer Allan (65). Anderhalf jaar geleden wisten ze nog vrijwel niks over ’Geoff’. Killed in action, veel meer was er niet bekend in de familie. In Holland. Maar waar in vredesnaam? En hoe precies?

Tijdens het kerstdiner in 2017 begon het te kriebelen bij Philip en Penelope Plumb-Heslop en familieleden. ,,Geoffrey should never be forgotten”, zegt Philip in de Cultuurschuur in Wieringerwerf, waar burgemeester Rian van Dam de gasten verwelkomt. ,,And the other victims.” Geoffrey en de anderen mogen we nooit vergeten. Al googelend kwam de familie Plumb al voor Nieuwjaarsdag uit bij onderzoeker Mark Hakvoort in Slootdorp.

Tien palen

Mark is de man van Stichting Herdenkingspalen, samen met Chris Dijkshoorn uit Kolhorn. Zij willen de plekken markeren waar in Hollands Kroon vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog zijn gecrasht. Het duo krijgt hulp van de gemeente en Historisch Genootschap Wieringermeer. De eerste tien palen staan er voor komend mei.

Drie veteranen met blinkende decoraties zien hoe Melle (6) en Brent (8) het eerste gedenkteken onthullen. De jongens - kinderen van Chris en Karin Dijkshoorn - scheuren papier voor het informatiebordje weg. De gedachten van Middenmeerder Huub Smit gaan terug naar die nacht van 12 op 13 juni. ,,Dat beeld is mij altijd bijgebleven. Ik was in de badkamer, ik denk om te plassen. Vanuit het raam zag ik het geraakte vliegtuig. Meer kan ik mij niet herinneren. Ongeveer halverwege de kavel achter de boerderij kwam het toestel neer. Kort na de oorlog kwam de vader van de omgekomen piloot hier. Mijn vader wees hem de plek waar stoffelijke overschotten zijn gevonden.”

Granaat

Gerard Smit was de eerste van de drie generaties Smit op de boerderij aan het Wagenpad, kleizoon Gerard (51) de laatste. Op diens land vond een buurjongen eens een granaat. ,,Op scherp, maar verroest.” In de boerderij wonen nu Polen, op het land staan de kassen van het bedrijf Agrocare.

Het verhaal van Ineke Zwier van het historisch genootschap over de de gecrashte Whitley-bommenwerper raakt Henk Giesen (72). Hij hoort in gedachten zijn vader Harry opnieuw het verhaal vertellen over de Duitsers die dezelfde nacht hun boerderij aan het Wagenpad bezochten, op zoek naar het vijfde lijk. ,,Mijn vader zei: ’Jullie mogen overal komen, maar niet in de slaapkamer. Daar is mijn vrouw’. Ik vond dat moedig. Ze kwamen er ook niet.”

Huub Smit stapt in de auto van Philip Plumb. Naar het kerkhof in het dorp, om een krans te leggen.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen