Flashing Heiloo moet nog wennen aan niveau van de eerste rayonklasse

Gerry Meereboer scoort namens Flashing Heiloo in de partij tegen het tweede team van Onze Gezellen.
© Foto Martin de Haan
Heiloo

Met een fraaie driepunter van Soufian Haddouch sloot Flashing Heiloo de tweede helft tegen Onze Gezellen 2 nog af met ’winst’. Het was alvast een kleine opsteker voor de nieuwkomer in de eerste rayonklasse. De punten waren immers wel voor de Haarlemmers. Het werd na een 18-38 uiteindelijk 50-69.

,,We moesten duidelijk nog wennen aan het niveau”, blikte coach Casper Roodhuyzen terug. ,,We waren in de eerste helft nog een beetje te bang, vond ik. We hadden maar vier persoonlijke fouten. Dat zegt genoeg. Verdedigend moeten we nog wat harder worden. De tweede helft was al een stuk beter.”

Roodhuyzen is vorig jaar samen met zijn broer Xander de Heilooër hoofdmacht gaan trainen en coachen. Hun basketbalroots liggen in Den Helder, maar Casper woont tegenwoordig in Alkmaar. ,,Ik ben op een gegeven moment met David Wesselius van Flashing in contact gekomen. Ik wilde graag iets dicht bij huis coachen en vroeg: hebben jullie wat?”

Bij de mannen was er een vacature en het tweetal startte in de tweede klasse. ,,Mijn broer en ik zijn een goede combi. Hij is emotioneel en technisch sterk, mijn kwaliteiten zijn meer analytisch en tactisch.” Een mooie bijkomstigheid was dat Xander gediplomeerd bondscheidsrechter is en die te hebben is een vereiste om in de eerste rayonklasse uit te komen. Een stap die Flashing graag wilde maken, ondanks dat het in de tweede klasse middenmoter was. ,,Maar we speelden juist tegen de beste teams onze beste wedstrijden. Vaak lieten we ons wel eens ontregelen door bijvoorbeeld mindere arbitrage.”

In de eerste klasse is dat minder het geval. ,,Dit was een verademing met wat we gewend zijn”, roemde Xander de scheidsrechters. Daarnaast heeft het team wat versterking gekregen. Onder meer van Utrechter René de Oudsten, die een verleden in de promotiedivisie heeft. ,,We hebben nog een kern van vijf man van vorig jaar. Verder willen we echt gaan bouwen. Flashing heeft op termijn de ambitie om landelijk te gaan spelen en die ambitie hebben wij als coaches ook. De eerste klasse is een mooi niveau om jonge jongens ervaring op te laten doen.”

Gemiddeld is het team betrekkelijk jong. De pas 16-jarige Imme Strabbing haalt het gemiddelde nog wat naar beneden. Komt bij dat een van de ervaren mannen Ralph van Boeghem geblesseerd moet toekijken. Samen met Tim Knegt is de routinier dit jaar captain. ,,Het is mooi dat we aan het bouwen zijn”, stellen beide aanvoerders. Het team heeft nog veel ruimte om te groeien. ,,Je ziet ook dat een aantal jongens lang niet gespeeld hebben.”

De twee hebben in ieder geval veel zin in het nieuwe jaar. ,,We zullen nog niet veel gaan winnen, zullen de wedstrijdjes moeten uitpikken. Maar met hard werken kun je een heel eind komen.”

Bij iedereen is er het besef dat de stap naar de eerste klasse vooral met het oog op de toekomst is genomen. ,,Onze u18 speelt landelijk, maar sommige jongens, zoals Imme trainen nu al mee. En spelen op dit niveau neemt hij weer mee naar hen toe. De club wordt steeds professioneler en op deze manier ook steeds sterker.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen