Premium

Zaandijk 525 jaar: rocken, racen en rustig ontbijten

Zaandijk 525 jaar: rocken, racen en rustig ontbijten
Bram Smits (6) kan niet genoeg krijgen van rondjes rijden in een racewagen tijdens Zaandijk 525.
© Foto Pascal Fielmich
Zaandijk

,,Ik was er 25 jaar geleden ook bij, toen Zaandijk 500 jaar bestond”, zegt de Zaandijkse Lies de Vries. Ze is zaterdagmiddag bij haar buren, Het Weefhuis, lootjes aan het verkopen voor een loterij, waarbij een schilderij van Co van Assema de hoodfdprijs is. ,,De viering ging er toen heel anders aan toe. Het hele dorp was afgesloten en iedereen liep in klederdracht. Maar dit jaar is het tot nu toe ook prachtig, het leeft hier echt en iedereen uit het dorp gaat wel ergens heen.”

De viering van het 525-jarig bestaan van Zaandijk leeft bij de bewoners: overal hangt de Zaandijkse vlag aan de huizen, die overigens tijdens het 500-jarig bestaan in het leven is geroepen. Er is van alles georganiseerd, van sportevenementen tot feesten en van exposities tot oud-Hollandse spelletjes.

Die spelletjes vonden plaats op de Lindenlaan, waar Esther Kosman deel van de organisatie uitmaakt. ,,Je kunt hier zaklopen, hoelahoepen, lopen met een stokpaard en ga zo maar door. Het is niet alleen voor de kinderen, ook volwassenen kunnen zich hier uitleven. Daar hebben we dan ook bijvoorbeeld een ander formaat stelten voor liggen”, zegt ze.

Zeskamp

Samen met de rest van het organisatiecomité is ze al lang bezig met de voorbereidingen en ze is blij met de reacties van de bewoners tot nu toe. ,,Volgens mij is het goed gelukt om een evenement neer te zetten met voor ieder wat wils. Zo hadden we gisteren een feest waar een girlband optrad, maar waar even later ook een rockband op het podium stond. En waar we nu staan kunnen mensen spelletjes spelen, maar verderop op de Lindenlaan start zo de zeskamp. Dat is dan bijvoorbeeld weer voor de sportievelingen bedoeld.”

De Lindenlaan en Het Weefhuis bevinden zich in Oud-Zaandijk, maar ook het nieuwe gedeelte bleef niet achter. Er kon onder andere in een raceauto worden gereden op de parkeerplaats van de Albert Heijn. Bram Smits (6) uit Zaandam was zelfs speciaal daarvoor met zijn moeder naar Zaandijk gekomen. ,,Ik heb al twee rondjes mogen rijden in een raceauto”, zegt hij trots terwijl hij alweer in de rij staat voor zijn volgende rondje. ,,Ik moet alles in de auto zelf doen: gassen, remmen en sturen. Maar het is helemaal niet zo moeilijk.” Hij heeft naar eigen zeggen wel al ervaring, want op de camping heeft hij een skelter waar hij vaak op rijdt. ,,Maar de auto’s hier zijn wel echt veel stoerder. En ze gaan ook nog eens een stuk harder.”

Hoogtepunt van de zaterdag was ook het theaterspektakel ’s avonds op het fabrieksterrein van AAK aan de Lagedijk, waarbij door de geschiedenis van het dorp werd ’gevaren’. Vanaf de wal werd de voorstelling gevolgd door honderden toeschouwers.

Voor de zondag was er een totaal ander programma voor de Zaandijkers en alle andere bezoekers. Zo was er ’s ochtends een groot ontbijt op de Lagedijk, in de open lucht, waar de buurtbewoners alvast konden beginnen met napraten over wat ze allemaal hebben beleefd. Maar het weekend was vast en zeker goed voor gespreksstof voor de komende 25 jaar; in 2044 zal naar alle waarschijnlijkheid het volgende jubileumweekend plaatsvinden.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen