Premium

OM breidt onderzoek fraude azc Den Helder uit vanwege meer strafbare feiten

OM breidt onderzoek fraude azc Den Helder uit vanwege meer strafbare feiten
Asielzoekerscentrum Doggershoek in Den Helder.
© Archieffoto Hans van Weel
Den Helder

In het onderzoek naar de fraude bij asielzoekerscentrum (azc) Doggershoek in Den Helder zijn er mogelijk nieuwe strafbare feiten aan het licht gekomen.

Dat antwoordt woordvoerster Sascha Lodders van het Openbaar Ministerie op vragen van deze krant over de zaak. Omdat mogelijk nieuwe strafbare feiten zijn ontdekt, is het onderzoek uitgebreid en heeft het meer tijd in beslag genomen, meldt de woordvoerster.

In gevaar

Zij kan nu niets zeggen over de nieuwe strafbare feiten, omdat dat het onderzoek in gevaar kan brengen. ,,De einddossiers worden in oktober verwacht. Nadat alle zaken zijn beoordeeld, kan over alles een beslissing worden genomen. Wij kunnen de pers pas op de hoogte brengen nadat de verdachten en slachtoffers zijn geïnformeerd.’’

Justitie kan besluiten dat de verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden, maar kan de zaak ook seponeren of afdoen met een strafbeschikking. Dat kan een boete zijn, taakstraf of verbeurdverklaring van in beslag genomen goederen.

De zaak draait om een inmiddels ontslagen medewerkster van Doggershoek. De vrouw uit Hollands Kroon zou van werkgever COA en van asielzoekers geld hebben gestolen. Het gaat naar verluidt om zo’n 160.000 euro.

Pinnen

De vrouw liep tegen de lamp toen op de camera van een pinautomaat van de ING in Den Helder te zien was dat zij met de pinpas van een asielzoeker geld opnam. Voor haar werkgever was dat reden om haar te ontslaan. Ruim daarvoor had een klokkenluider, een collega van de verdachte, aan de leiding van het azc gemeld dat de vrouw fraudeerde.

De klokkenluider zegt dat het COA die signalen niet serieus nam. Hij werkt inmiddels niet meer bij de asielorganisatie.

Aanhoudingen

n verband met de fraudezaak heeft de politie in oktober vorig jaar twee vrouwen aangehouden, beiden uit Hippolytushoef. Zij waren destijds 33 en 28 jaar oud. Zij werden verdacht van valsheid in geschrifte, verduistering in dienstbetrekking en witwassen.

Na te zijn verhoord, mochten zij weer naar huis.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen