Premium

Blauwe Reigers buigen zich over hersenkrakers tijdens Hoogkwispel

1/2
Hoogkarspel

Het is de makers en bedenkers van de grote Hoogkwispel gelukt: zaterdagavond raakte het halve dorp ’van de leg’. Deelnemers waren thuis en op straat naarstig op zoek naar antwoorden.

Precies om 19 uur klonk het startschot, toen 75 mensen voor café De Raedt in de rij stonden om de kwisboeken op te halen. Die werden meteen mee naar huis genomen, waar families, buren, vriendengroepen en andere samenwerkingsverbanden klaar zaten om zich op de vragen te werpen. Goed een uur later had elk team een durfal afgevaardigd voor de supergeheime opdracht.

Het idee voor de grote, meeslepende en inspannende dorpskwis is twee jaar geleden ontstaan bij een kleine groep dorpelingen. Zij zagen dat een soortgelijke aanpak in Gelderland jaarlijks hele dorpen in de ban hield. En aangezien Hoogkarspel dit jaar het 700-jarig bestaan viert, kwam een organisatie tot stand. Bedoeld om het dorp van De Blauwe Reigers bezig te houden.

Het gevolg? Zaterdagavond fietsen opvallend veel mensen speurend door de straten, op zoek naar kleine details die in het kwisboek afgebeeld stonden. Her en der zitten de huiskamers vol, met mensen die laptops, iPads en desnoods de hele encyclopedie erbij halen. Zoals aan De Ven, waar de familie Noordeloos het eigen geheugen fanatiek plunderde. „Familie, wat vrienden; voordat je het weet, heb je een gezellige ploeg”, aldus gastheer Ben.

Hij was trouwens ’verdeeld’ over twee teams. „Een deel van de vriendenploeg heeft een weekeindje weg in Nederland, in Eibergen”, vertelt hij. „Die heb ik alle vragen via internet doorgespeeld. Hebben zij ook een leuk avondje.”

Volgens de organisatie werd er zelfs digitaal ingehaakt op Curaçao, waar ook een Hoogkarspeler zich achter de computer zette om met het thuisfront in de Streek mee te denken. „Eigenlijk waren erg veel mensen in ons dorp de hele avond op zoek naar antwoorden”, aldus een tevreden Rob Noordeloos. „En dat is wat we voor ogen hadden.”

Nog even over die geheime opdracht, waarvoor elk team iemand in sportkleding moest inzetten. Die gelukkigen mochten nietsvermoedend in de basisschool ’t Kerspel alles uit de kast halen voor een groot dictee. Over twee weken zaterdagavond is in zaal Bantam de feestavond met de uitslag.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen