Helderse haven samen op weg als Hydroports: Europees knooppunt voor waterstof

Bij de presentatie van Hydroports. Vlnr. Koen Overtoom (Port of Amsterdam), Jacoba Bolderheij (Port of Den Helder) en Cas König (Groningen Seaports).
© Foto Port of Den Helder
Den Helder

De havens van Den Helder, Amsterdam en Groningen gaan samenwerken op het gebied van waterstof. Onder de naam Hydroports willen zij hét waterstofknooppunt van Europa worden.

De drie havens maakten dit bekend op het jaarlijkse havendiner van Groningen Seaports.

De meerjarige samenwerking tussen de havens moet leiden tot de ontwikkeling van een uitgebreide waterstofinfrastructuur in Noordwest-Nederland. Er zijn daar al tientallen concrete waterstofprojecten in ontwikkeling.

Waterstof vervult een belangrijke rol bij vergroening van de industrie en het ontwikkelen van duurzaam transport en vervoer. Jacoba Bolderheij van Port of Den Helder noemt samenwerking ’essentieel’.

Hydroports is partner van MissieH2. Dit is een samenwerking met Shell, Gasunie, Stedin Groep en Remeha die als waterstofcoalitie verbonden is met TeamNL.

In aanloop naar de Olympische Spelen in Tokyo wordt waterstof onder het motto ‘Nederland Waterstofand’ gepromoot als toekomstige duurzame energiedrager.

De Hydroport-havens zetten bij de energietransitie volop in op waterstof.

Er lopen al meerdere initiatieven op gebied van waterstof, zoals onderzoek- en pilotprojecten, het ontwikkelen van waterstofvulstations en het aanleggen van waterstofleidingen.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.