WOZ Opmeer stijgt ’t minst, taxatie voor huis in Enkhuizen bijna 10 procent omhoog

WOZ Opmeer stijgt ’t minst, taxatie voor huis in Enkhuizen bijna 10 procent omhoog
Opmeer

De woningbezitters in de gemeente Opmeer hebben te maken met de laagste stijging van de huizenprijzen in de regio.

De WOZ-waarde steeg in deze gemeente volgens de jongste cijfers van het CBS dit jaar 4,2 procent. Huiseigenaren in Enkhuizen zagen in een jaar tijd de taxatiewaarde met bijna 10 procent stijgen.

Het CBS heeft de prijsstijging voor de huizenbelasting van nu vergeleken met het niveau van 2018. In de gemeente Medemblik nam de WOZ-waarde met 8,1 procent toe, terwijl de heffing dit jaar in Stede Broec met 8,3 procent groeide.

In de gemeente Drechterland groeide de waarde ook sterk, met 9,4 procent vergeleken met vorig jaar. In Hoorn was de toename van de WOZ-waarde voor een woning of gebouw 8,8 procent.

Huizenwaarde

De cijfers betekenen niet automatisch dat de inwoners ook voor een dergelijke verhoging in onroerendgoed-waarde worden aangeslagen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de huizenwaarde in heel Noord-Holland gemiddeld tien procent toegenomen. Dat is vooral het na-ijleffect van de eerdere prijsstijgingen in de woningmarkt.

Overigens is Amsterdam nog altijd in waarde koploper: daar kost een huis gemiddeld 318.000 euro. In West-Friesland is een huis in de gemeente Drechterland door de bank genomen het meeste waard. Hier is de WOZ-waarde volgens het CBS 267 mille. De gemeente Opmeer is een goede tweede, daar is een huis volgens de belastingaanslag 249 duizend euro waard.

Makelaars taxeerden namens de gemeente Medemblik het doorsnee-huis op 239 mille. Daarna volgt Stede Broec, waar de WOZ-waarde op de aanslag gemiddeld 223 duizend euro is.

Opmerkelijk is dat Hoorn met een gemiddelde van 211 mille veel lager uitkomt. De hekkensluiter in West-Friesland is in dit rijtje de stad Enkhuizen. Hier blijft de taxatiewaarde gemiddeld op 207.000 euro steken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen