Texel Culinair een lang weekend smaakvol en sfeervol, en hoe bak je de perfecte steak?

Texel Culinair een lang weekend smaakvol en sfeervol, en hoe bak je de perfecte steak?
Wethouder Huisman aan het werk in de jury.
© Foto Evelien Weterings
De Koog

Fijnproevers en smulpapen vielen met hun neus in de boter tijdens Texel Culinair - vrijdag, zaterdag en zondag.

Onder een stralend zonnetje gingen 25 horecabedrijven met elkaar de strijd aan in een culinaire wedstrijd. Algemeen winnaar van vorig jaar BOSQ deelde een amuse uit. Het kunstwerkje leek op chocolademousse, maar is gemaakt van avocado. „Foodswap”, legde chefkok Robin Koenen uit. „We maken ook een flan van sushirijst met Noordzeekrab.”

De jury testte met smaak de bijzondere gerechten die de deelnemende bedrijven presenteerden. „Aanpoten”, lachtte Hennie Huisman, jurylid en wethouder. Ze toonde een indrukwekkende stapel papieren die nog moest worden ingevuld. Huisman trof het, ze testte de Gin Tonic van Stokerij Texel, gemaakt met vlierbloesemgin, granaatappel en een Texels bloemblaadje.

De voorzitter van de jury, masterchef en publicist Marcus Polman, verzorgde een culi college. Hij legde uit wat er voor nodig is om de perfecte steak te bakken. Het publiek hing aan zijn lippen.

De tuin van mevrouw Mosk is inmiddels een vast onderdeel van Texel Culinair. „Vroeger al liet de jeugd de fietsen en jassen hier, als ze gingen stappen. En laat dit feestje nou net over gastvrijheid gaan.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen