Premium

Calatravabrug De Harp het decor van Oerol-hit in Nieuw-Vennep

Calatravabrug De Harp het decor van Oerol-hit in Nieuw-Vennep
Ovationeel applaus klinkt onder de Calatravabrug.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Nieuw-Vennep

Luchtbespiegelingen, concerten, straattheater, kindervoorstellingen, de Oerol-topper ‘Shake Shake Shake’ en nog veel meer. Het was maar goed dat het theaterfestival Grazende Zwaan, op en rond boerderij Kleine Vennep van Dirk Molenaar in Nieuw-Vennep, drie dagen de tijd gaf om alles te zien en te doen.

Kinderen mogen veelal gratis naar binnen, bijvoorbeeld bij de voorstelling ‘Moes’. Alles speelt zich daar af rond een paar geheimzinnige kastjes, die onder een ‘appelboom’ staan. Uit de kastjes komen gekke keukenspullen tevoorschijn.

De appels hangen aan touwtjes die de theatermakers afknippen. Ze schillen en snijden ze en dan gaan ze in de pan: ze koken er appelmoes van die door een roerzeef in kleine potjes gaat. De kinderen zijn sprakeloos.

Buiten wacht een nieuwe verrassing: wat ze binnen gezien hebben, mogen ze zelf uitproberen, al is het met nep-appels. Dieke (5) en Janne (3), die bij opa en oma in Haarlem logeren, gaan er meteen mee aan de slag.

De romantische komedie ’Springtime’, waarbij een man en een vrouw, bungelend aan industriële veren onder een stalen constructie, een tragikomisch liefdesverhaal opvoeren, trekt veel bekijks. ,,Het zijn net marionetten’’, lacht een toeschouwer, genietend van de onhandige kapriolen.

Verderop op het land geeft Anne Roos met haar ’Luchtbespiegelingen’ een ’ode aan de lucht’, gezien door de ogen van drie verschillende personen. ’Vliegtuiggordels zijn nutteloos. Gebakken lucht, een schijnoplossing : als je gaat, ga je met z’n allen’, aldus een van de visies.

Haar voorstelling eindigt in een koepeltent, waar de toeschouwers - ’gevangen’ in een soort wolkendek – de laatste bespiegelingen meekrijgen. ,,Het was wel aardig’’, luidt een van de reacties. Overburen Rob en Carla Gijzenberg zijn minder enthousiast. ,,Daar zijn we te nuchter voor’’, klinkt het resoluut.

Festivalorganisator Karavaan onthaalt de bezoekers op een van de meest bejubelde voorstellingen van Oerol 2019: Shake Shake Shake van De Dansers. Ruim een uur ‘topsport’, in figuurlijke zin, want deze voorstelling heeft niets met sport, maar alles met lichaamsbeheersing te maken in een wervelende mix van muziek, zang en acrobatische dans.

Met als decor Calatravabrug De Harp, waar de dansers gebruik van maken door eronder te hangen of zich vanaf de schuine helling in uiterste concentratie naar beneden te bewegen. Het publiek op de tribune beloont de zes artiesten met een ovationeel applaus.

,,Wat was het prachtig, hè’’, zeggen de zussen José-Marie (uit Den Helder) en Fabiola (uit Santpoort) nagenietend. ,,We hadden zulke lovende verhalen gehoord na Oerol en daarom wilden we dit heel graag zien.’’.

Op het festivalterrein valt genoeg te eten en te drinken. Kinderen doen zich te goed aan pannenkoeken, die ter plekke worden gebakken. ,,Wij gaan morgen nog een keer terug, want we hebben nog niet alles gezien”, belooft een Vennepse moeder, terwijl ze met drie kinderen zaterdagmiddag het terrein aan de Hoofdweg afloopt.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen