Premium

Basketballers Zeemacht na overtuigende eerste helft toch ook nog in de problemen

Basketballers Zeemacht na overtuigende eerste helft toch ook nog in de problemen
Joshua Kramer (nr. 7) speelde ook nu weer een beslissende rol
Den Helder

De basketballers van Zeemacht zijn de competitie begonnen met een benauwde 72-63 overwinning op Groene Uilen. De Groningers keken halverwege tegen een achterstand van twintig punten aan en leken kansloos. Zwak verdedigen door het team van coach Mitchel Kouwijzer zorgde dat de gasten tot op drie punten mochten komen, voordat er orde op zaken werd gesteld.

In de eerste helft was er in De Brug geen vuiltje aan de lucht voor de Helderse ploeg, die vlot een 12-0 voorsprong wist te nemen. De bezoekers spartelden nog wel wat tegen (14-10), maar onder aanvoering van - wie anders dan - Joshua Kramer (10 punten in het eerste kwart) werd er via 18-10 na tien minuten een onbedreigde 40-21 voorsprong met de rust bereikt.

Na de pauze hadden de Groene Uilen door waar ze Zeemacht pijn konden doen, namelijk dichtbij de basket. Daar werden hun grote mannen regelmatig gevonden, die eigenlijk zonder al te grote problemen wisten te scoren. Slechts sporadisch kon Zeemacht daar een goede aanval tegenover zetten en halverwege het derde kwart (48-35) vond ook Kouwijzer het tijd om zijn team bij elkaar te roepen.

Probleem

Veel verbetering leverde deze time-out echter niet op en de laatste tien minuten begonnen met een 56-46 stand. Zeemacht opende via Chris van der Gragt met een 6-0 run, maar kreeg net zo gemakkelijk een 0-5 om zijn oren. Vanaf de bank begon men nu ook vocaal mee te leven met het bekende ’defense- defense’, maar dat was nu juist het probleem, want verdedigend mankeerde er veel aan. De bezoekers kregen steeds meer zelfvertrouwen, scoorden niet alleen van dichtbij maar schoten er nu ook een aantal driepunters in en met nog vijf minuten te gaan, wankelde Zeemacht (64-61). Maar ook voor de Groene Uilen bleek inhalen en aanklampen weer makkelijker dan er overheen gaan. De spanning in de slotfase moest veel vergoeden voor de trouwe supporters van Zeemacht. Opeens begonnen de Uilen - in de wetenschap dat er misschien winstkansen waren - ook kansen te verprutsen tot zelfs het missen van twee vrije worpen op rij. Barry Lafebre maakte er 65-61 vanaf de vrije worplijn van. Dennis Cup versloeg solo drie tegenstanders (67-61) wat weer de nodige rust bracht in de gelederen van de thuisploeg en de coach van de bezoekers noopte om twee minuten voor tijd een time out te nemen. Te laat - bleek achteraf - want het leed was al geschied voor zijn ploeg. Een sterke drive goed afgerond door Kramer in de laatste minuut (69-63) gooide de wedstrijd definitief in het slot.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen