Premium

SamenLoop voor Hoop in Streekbos is ’beleven, meeleven, doorleven’

SamenLoop voor Hoop in Streekbos is ’beleven, meeleven, doorleven’
Zes West-Friese burgemeesters dragen hun steentje bij tijdens de start van de Samenloop voor Hoop in het Streekbos zaterdagmiddag.
© Foto Jaap Mulder
Bovenkarspel

De tekst op de shirts van de deelnemers aan de SamenLoop voor Hoop in het Streekbos vat prachtig samen waar het tijdens dit evenement om draait: ’Beleven, meeleven, doorleven’. Ruim achthonderd volwassenen en kinderen zijn deze zaterdag en zondag 24 uur lang op de been geweest om een vuist te maken tegen kanker. Met succes, er is maar liefst 87.500 euro bijeengebracht. ,,En dat wordt nog wel meer’’, aldus Brenda Schaaper van de organisatie.

Het is een prachtige apotheose van een happening, die voor veel deelnemers en vrijwilligers al een jaar aan de gang is. Teams vormen, maandenlang op de meest originele manieren geld inzamelen en dan tot slot 24 uur wandelen in een unieke sfeer, die mede dankzij de vele optredens nog het meest in de buurt komt van een popfestival.

Zaterdagmiddag om 14 uur geven de burgemeesters Ronald Wortelboer (Stede Broec), Jan Franx (Koggenland), Michiel Pijl (Drechterland), Jan Nieuwenburg (Hoorn), Frank Streng (Medemblik) en locoburgemeester Robert Tesselaar (Opmeer) het startsein. Zelf lopen ze natuurlijk ook een uurtje mee.

Wegpinkend

Daarna blijven de andere deelnemers onverdroten hun beste beentje voortzetten. Soms hand in hand, soms zingend, soms een traantje wegpinkend. Allemaal kennen ze wel iemand die kanker heeft of die familie of vrienden aan de ziekte verloren zijn. Ze worden aangemoedigd door supporters langs de kant, door de artiesten op het podium en natuurlijk ook door de grote klok waarop langzaam maar zeker de uren en secondes wegtikken.

Een absoluut hoogtepunt is de Kaarsenceremonie op zaterdagavond. Langs de route staan kaarsenzakken, met daarop persoonlijke herinneringen en boodschappen aan overledenen en zieken, zoals’ Ik mis je heel erg’, ’Voor altijd in ons hart’ en ’Gewoon omdat het een kloteziekte is...’

De waxinelichtjes in de kaarsenzakken en de fakkels van de deelnemers verlichten de route. Zangeres Marianne Ligthart zingt haar nummer ’Going home’, in korte tijd een klassieker geworden in West-Friesland, omdat het zo goed de onbeschrijflijke pijn van het verlies van een dierbare tot uitdrukking brengt.

Ook de KinderLoop met ruim tweehonderd kinderen op zondagochtend maakt grote indruk. Sara en Luuk Helms, die hun moeder Gertruud (44) aan kanker verloren, en hun vader Guido mogen de openingshandeling verrichten. Geholpen door de clowns van theater Verhip knipt Sara het ene na het andere lintje door, en daarna gaan de kinderen met hun (groot)ouders dapper aan de wandel.

Blaar

Ondertussen mag Heleen Bloem, een van de deelneemsters van Team Flying Animals - ’die met die vlinder’ - even uitblazen. ,,Ik heb al meer dan veertig kilometer gelopen en ik moet nog twee uur met een blaar op m’n grote teen. Maar die is doorgeprikt en getapet door de EHBO, dus ik ga er straks weer voor’’, lacht ze. Dat soort kleine ontberingen nemen ze voor lief. Of zoals een teamgenote van Heleen kernachtig samenvat: ,,Als je al die de waxinelichtjes ziet en weet hoeveel al die mensen geleden hebben, wat is dan 24 uur lopen?’’

Ondertussen wordt op het festivalterrein van alles en nog wat verkocht om het eindbedrag verder op te krikken. ,,We zijn met het zweet op het voorhoofd aan het tellen’’, zegt Brenda Schaaper van de organisatie. Even na 14 uur wordt zondagmiddag bekend wat alle inspanningen hebben opgeleverd: de fraaie opbrengst van 87.500 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen