Premium

Stoet antieke brandweerspuiten schot in de roos in Westzaan

Stoet antieke brandweerspuiten schot in de roos in Westzaan
Jimmy (4) en Levi (7) Borst op een autospuit in Westzaan.
© Foto Pascal Fielmich
Westzaan

De stoet antieke brandweerspuiten in de Kerkbuurt tijdens de Dag van Westzaan zorgde zaterdag voor verbazing en verwondering bij de vele bezoekers. De spuiten, variërend van hand- en motorspuiten tot autospuiten, bood een fraai overzicht van de technische ontwikkelingen door de jaren heen.

En elke spuit had weer zijn eigen bijzondere verhaal, zoals de nog altijd piekfijn werkende stoomspuit van Wormerveer, gebouwd in 1901. Aanleiding om de stoomspuit aan te schaffen was de kolossale brand in 1898 bij olieslagerij De Tijd van de firma Wessanen & Laan. De schade bedroeg destijds anderhalf miljoen. „Deze stoomspuit heeft een capaciteit van 1500 liter per minuut, zo’n zeven keer de handspuitjes van toen”, licht een vrijwilliger toe. De stoomspuit deed dienst tot 1933, stond daarna te verpieteren in de opslag, maar kreeg in 1974 een nieuw leven dankzij de inzet van een groep vrijwilligers.

Verwondering was er ook bij het oude handspuitje uit 1880 uit Westzaan, dat maar liefst een bezetting had van veertig personen om al pompend het spuitje aan de praat te houden. Thom van der Leden waakt over de Zaandamse Ford autospuit uit 1923.

De auto werkt als een magneet op kinderen die in de cabine klimmen en even alle knopjes willen uitproberen. „Het was destijds de eerste autobrandspuit in de Zaanstreek”, zegt Van der Leden. Hij wijst op de houten spaakwielen van essenhout en de massief rubberen banden. „Die zijn aan een opknapbeurt toe want het hout is flink gekrompen.”

Van der Leden weet van wanten. „Ik ben vijftien jaar vrijwilliger bij brandweer Zaandam, kazerne Botenmakersstraat en sinds twee jaar ook bij de brandweer in Bilthoven waar ik werk. Dus overdag oproepbaar in Bilthoven en ’s avonds in Zaandam.” Hij heeft het niet van een vreemde want zijn vader was 37 jaar actief bij de Zaandamse blusboot.

’Wederopstanding’

De Zuiderspuit uit 1938 van Westzaan heeft ook een bijzonder verhaal. Destijds werden er twee besteld, maar eentje werd in 1944 gevorderd door de Duitsers, kwam in Berlijn terecht en werd daar getroffen tijdens een bombardement.

De andere autospuit werd in 1962 verkocht aan de bedrijfsbrandweer van Verkade en in 1972 teruggekocht door Gerard Davidzon die van jongs af aan chauffeur was bij de brandweer Westzaan. Na zijn dood in 1986 stond de wagen geparkeerd in de garage bij zijn zussen. Bart Nieuwenhuijs zorgde voor een ’wederopstanding’. Hij maakte de auto weer rijklaar en reed zaterdagochtend een rondje met de 90-jarige Truus Davidzon, zus van Gerard, in de cabine en een achterbak vol joelende kinderen. Nieuwenhuijs: „Het was voor haar een emotioneel moment. De auto betekende veel voor haar broer.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen