Premium

IJsbruiloft op gras: trouwen in ’naam der Marker ijswet’ [video]

IJsbruiloft op gras: trouwen in ’naam der Marker ijswet’ [video]
Marken

Hoe vaak trouw je als burgemeester vier stellen tegelijkertijd? En dan ook nog eens in de open lucht en voor het oog van 200 gasten in traditionele Marker klederdracht. Niet alleen voor de stellen, de gasten en het publiek was de Marker ijsbruiloft zondag een gebeurtenis om nooit te vergeten, ook burgemeester Luzette Kroon van Waterland was er een beetje zenuwachtig van geworden. Zij voltrok de huwelijken ’in naam der Marker ijswet’.

Video DNP.NU

Het was voor het eerst sinds 1963 dat er weer zo’n ijsbruiloft werd gehouden op het voormalige eiland. Destijds op echt natuurijs in de haven, deze keer op het gras van het ijsbaanterrein.

Initiatiefnemers Neeltje van Altena en Jannetje Schouten besloten eind vorig jaar dat het wel weer eens tijd werd voor zo’n feest en ze hoopten dat hij ook weer op ijs gehouden kon worden. Maar zo niet, wisten ze toen al, dan houden we de bruiloft in september; dan maar op land.

De ijsbruiloft was nooit een echte bruiloft. Het waren altijd toneelstukjes waarin vier stellen zogenaamd in de echt werden verbonden. Het was een vorm van vertier voor Markers waarbij ze letterlijk alles uit de kast trokken om hun mooiste klederdracht te tonen.

IJsbruiloft op gras: trouwen in ’naam der Marker ijswet’ [video]
Tijdens de ijsbruiloft op het gras op Marken werden de gasten traditiegetrouw getrakteerd op een ’schep uit de kom’.
© Foto Erik Rietman

De editie 2019 was wat dat betreft niet anders. Nadat de gasten hadden plaatsgenomen aan lange tafels, werden de bruidsparen één voor één voorgesteld.

Het had iets van een modeshow waarbij ladyspeaker Neeltje van Altena een toelichting gaf op de kostuums: „In de zestiende eeuw trouwden Marker stellen helemaal in het zwart. Dat had niets te maken met calvinisme of zo, maar het was gewoon in de mode toen. Van deze kostuums hebben we nog maar één origineel exemplaar, daarom draagt het bruidspaar een replica.”

Burgemeester Kroon – voor één dag ambtenaar van de burgerlijke stand van Marken – had zich voor de gelegenheid ook gehuld in Marker dracht en voltrok de huwelijken op wat zij ’gewijde ijsgrond’ noemde. En ze drukte de bruidsparen op het hart dat ’hun huwelijk weliswaar was gesloten voor slechts één dag, maar het biedt geluk voor het leven’.

Na twee coupletten van het Marker volkslied door Christelijke Muziekvereniging Juliana - ook in Marker dracht - was er alle aandacht voor de circa 200 bruiloftsgasten. Zoals de traditie voorschrijft, werden zij getrakteerd op tulband en een ’schep uit de kom’.

,,Voor wie niet weet wat dat is’’, legde ceremoniemeester Cor Visser uit: ,,Het is brandewijn met rozijnen. Dat is erg lekker.’’ Dat vonden de gasten ook: in hoog tempo gingen de kommen rond over de lange tafels en iedereen nam er om de beurt een schep uit.

De ceremonie werd afgesloten met een conference in Marker dialect door Kees Visser en Jongejaap Commandeur. Volgens hen had het feit dat de bruiloft deze keer niet op ijs was, maar op land, ook zo zijn voordeel: ,,Dan kunnen we nie glissen ok.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen