Premium

Column Mart Smeets: ’In februari nog moe en uitgespeeld, nu wereldkampioen en een contract van 26,5 miljoen dollar’

Column Mart Smeets: ’In februari nog moe en uitgespeeld, nu wereldkampioen en een contract van 26,5 miljoen dollar’
Mart Smeets
© Foto ANP

Op 7 februari van dit jaar werd de Spaanse basketballer Marc Gasol (34) van de Memphis Grizzlies naar de Toronto Raptors gestuurd. De ploeg uit Memphis was op een dood spoor beland, Gasol zelf had geen zin meer om zich in te spannen en na elf seizoenen en met een vette bankrekening trok hij zuchtend richting Toronto.

Hij was uit vorm, had geen aansprekende rol in zijn nieuwe ploeg en moest serieus wennen aan Canada. Hoe zijn toekomst zou zijn, was hem een raadsel: hij speelde grauw, bijna lusteloos basketbal.

Via spannende en niet echt supergoed gespeelde wedstrijden wist Gasol zich toch een plaats in de startende vijf te verwerven. Tot verbazing van iedereen wonnen de Raptors de NBA-titel en kon Marc zijn beroemdere broer Pau bellen: ook hij had nu een NBA-titel op zak. De broertjes bleven een uniek duo in de basketbalwereld.

Hoe dat begon? Marc reisde als een jonge teenager met zijn ouders en oudere broer naar Memphis toen Pau daar een hoofdrol in de NBA-ploeg kreeg. Marc ging naar high-school waar zijn klasgenoten hem ‘The Big Burrito’ noemden. Terwijl Pau een superster werd in de NBA, reisde Marc terug naar het oude continent om er drie jaar in Barcelona en en Girona (een club die hijzelf oprichtte) te spelen.

In 2008 werd hij, weer in de voetsporen van zijn broer, NBA-prof. Hij speelde vanaf dat moment 795 wedstrijden voor Memphis.

Na de NBA-titel werd hij gevraagd voor de Spaanse nationale ploeg, waarmee Marc gisteren wereldkampioen werd. Hij werd de tweede speler ooit (na Lamar Odom van de USA) die de NBA- en WK-titel binnen drie maanden opeisten.

Toronto bood hem een eenjarig contract aan van $ 25,6 miljoen en Marc Gasol, nog geen half jaar geleden moe en uitgespeeld, liep in Peking met de wedstrijdbal onder zijn arm huil-lachend het veld af.

In februari dacht hij dat zijn spelerscarrière langzaam tot staan was gekomen, sinds 15 september 2019 weet Marc Gasol beter. Zijn natte ogen in Peking waren veelzeggend.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen