Missie geslaagd na Alkmaarse bekerderby: Jong Holland en AFC’34 bereiken beide de knock-outfase

Jong Holand-keeper Nick Blaauw werkt de bal weg nadat zijn captain Chelbi Boujenoui de weg heeft versperd aan de AFC’34-spelers Jerry van Sluis en Milan Koenders.
© Martin de Haan
Alkmaar

In de rust bij de Alkmaarse bekerderby tussen Jong Holland en AFC’34 (1-1) was er in de bestuurskamer volop verbazing. Waarom had Mark Hondius na een halfuur de strafschop genomen (en gemist), in plaats van de vaste man Chelbi Boujenoui? ,,Dat is toch een zekerheidje, vorig jaar ging alles erin bij hem,’’ viel te noteren.

De tweede helft was nog maar een paar tellen aan de gang, of Jong Holland mocht opnieuw aanleggen vanaf elf meter. Aanvoerder Boujenoui eiste nu de bal op en scoorde resoluut (1-0). Het werd sowieso de middag van de strafschoppen, want ook AFC’34 mocht na een uur spelen een poging wagen. AFC’34-aanvoerder Emre Aykan beet zijn tanden stuk op dit klusje en stuitte op doelman Nick Blaauw, nadat even daarvoor diezelfde Blaauw Sercan Yilmaz tegen de grond had gewerkt.

Het was in een fase dat AFC’34 in ondertal op jacht ging naar de gelijkmaker. Die kwam er een klein kwartier voor tijd; een indraaiende vrije trap van Sercan Yilmaz werd via het hoofd verlengd door invaller Brian-Paul Tesselaar, die al zo vaak op de goede plek stond als het duel erom vroeg: 1-1. Dat daarna langs de kant de tussenstand van BOL-Vios W (6-1) doorsijpelde en beide clubs wisten dat de knock-outfase van het bekertoernooi sowieso was bereikt, zorgde voor opluchting in beide kampen.

Eerder wisselen

AFC’34-trainer Job Dragtsma na afloop; ,,We hebben moeite met ploegen die helemaal inzakken en op de counter spelen. Zelfs tegen tien man kwam Jong Holland niet opzetten. Dan moet je sneller en directer spelen. Achteraf had ik Ilker Yilmaz eerder moeten wisselen, want hij zat niet lekker in de wedstrijd. De strafschoppen vond ik trouwens makkelijk gegeven, ook die van ons. Wel ben ik tevreden over de tweede helft. Met tien man hebben we het toch goed gedaan.’’

AFC’34 had zich een makkelijkere middag voorgesteld tegen het een klasse lager spelende Jong Holland. Het had de thuisploeg bijna het gehele duel klem op eigen helft, maar rekende niet op de rode kaart voor Ilker Yilmaz. Scheidsrechter Schipper had de verdediger al de gele kaart getoond en daarna nog een keer extra gewaarschuwd, maar de vurige Yilmaz vergreep zich opnieuw aan zijn tegenstander en kon vlak voor de rust vertrekken.

Het liep ook op dat moment even niet bij de gasten, die Mark Hondius daarna een grote kans zagen missen, waarna diezelfde Hondius een sterk keepende Mike Wesselink vanaf de stip op zijn weg vond nadat Milan Koenders nieuwkomer Yoran Wezepoel wat lomp in de rug duwde. Met tien spelers bleef AFC’34 na de wél benutte strafschop van Boujenoui de aanval zoeken om de geruststellende gelijkmaker te verkrijgen. Die missie lukte.

Jong Holland-trainer Edwin Keizer kan met vertrouwen de competitie benaderen. Zijn ploeg bleef in de bekerpoule drie duels ongeslagen. ,,AFC’34 begon sterk, maar gedurende de eerste helft kwamen we beter in de wedstrijd en kregen ook wat kansen. Na de benutte strafschop van ons en de gelijkmaker van AFC’34 hebben we het rustig uit kunnen spelen. Het ene puntje hebben we gekoesterd, want dat betekende voor ons de volgende ronde.’’

Joep Hulskes maakt geen onderdeel meer uit van de selectie van AFC’34. De 22-jarige verdediger ziet voor zichzelf geen rol meer, nu een basisplaats niet voor hem lijkt weggelegd.

Jong Holland: Blaauw; Kloosterman, Tjoelker, Boujenoui, Wijnker (80. Schmidt); Van der Sluijs, Wezepoel (74. Van de Kamer), Kuiper, Blankendaal; Hondius en Van der Meer.

AFC’34: Wesselink; Koenders, Aykan, Staal, I. Yilmaz; Van Sluis, Baré, Andelic (Snijders); S. Yilmaz, Zanoli (63. Riemersma) en Groot (46. Tesselaar).

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen