Premium

Spektakel met ’echte’ PK’s van Fries 12-span in Medemblik [video]

Spektakel met ’echte’ PK’s van Fries 12-span in Medemblik [video]
Medemblik

Een veelgehoorde uitspraak tijdens het draverijweekend in Medemblik is gekscherend ’Ik heb geen paard gezien’ (wel de kroeg). Maar zondag liep Medemblik uit voor een spectaculaire verschijning op de Nieuwstraat. Een 12-span van imposante Friese paarden draafde door de stad.

De winkelstraat staat van voor tot achteren vol, want zoiets is hier nog nooit vertoond. „We hoorden dat we wat publiek konden verwachten, maar dat er zoveel mensen zouden staan hadden we niet verwacht”, zegt Janneke Hoekstra, die samen met haar man Augustinus Friese paarden houdt in Sibrandabuorren, een dorpje vlakbij Sneek. Vier van de meelopende paarden komen uit eigen stal. De rest van familie en kennissen.

Precisiewerk

Al die PK’s bijeen houden is nog geen makkie. Voor het span rijdt een auto met aanhanger, waarop voor elk paard een keurig in het wit geklede hulp zit. Die moet op blijven letten, voor het geval er iets mis gaat. Het inspannen is een precisiewerk en kost drie uur.

Spektakel met ’echte’ PK’s van Fries 12-span in Medemblik [video]
Het twaalfspan Friese paarden trekt met begeleiders door de Nieuwstraat tijdens het Rondom Weekeinde.
© Foto Theo Groot

Er wordt een kilometer leidsels voor gebruikt. Die voorbereidingen zijn gedaan op het industrieterrein en na een superfeestelijk en bewonderenswaardig optreden van het Pasveerkorps uit Leeuwarden – ook op de Nieuwstraat - rijdt de trein van paarden het eerste rondje door de binnenstad.

Daarbij zijn de bochten het lastigst. Een paard is geneigd om als in een roedel de leider te volgen. Het vergt daarom heel wat stuurkunst om het hele gevaarte netjes door de straten te loodsen. Maar de paarden hebben er lol in. Janneke: „Je ziet dat ze ervan genieten, de oortjes naar voren. Ze houden van het applaus en zijn dat ook gewend.”

Recordaantal

Harddraverijvereniging Prins Hendrik verzorgde eenmalig een deel van het zondagse programma, waarvoor ook het Pasveerkorps was uitgenodigd. Een muzikale parade met veel show. Normaal gesproken regelt Stichting Rondom alle activiteiten in het weekend, zoals ook zaterdag, toen er een recordaantal van zeventig teams meedeed met de Rondom Fietspuzzelrit. Er moest deze keer zelfs een inschrijvingsstop aan te pas komen.

Maandag volgt de ’Dag der dagen’, zoals de échte Medemblikker Harddraverijdag noemt, met om 9.30 uur het defilé van de ringrijders die om 10 uur starten met de ringsteekwedstrijd. Twee Friese paarden uit het 12-span keren hiervoor terug naar Medemblik.

De rijders zullen gekleed gaan in een Fries kostuum uit 1840. Om 13 uur begint de kortebaan en om 20.45 uur wordt het weekend traditiegetrouw afgesloten met een groots vuurwerk op de zuidpier

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen